9 explicații pentru lucruri comune, cu care ne-am obișnuit deja

Zi de zi întâlnim obiecte cu care ne-am obișnuit deja și nu ne mai gândim de ce trebuie să fie într-un anume fel sau cum au ajuns la forma actuală.

Am decis să facem lumină în anumite subiecte și să-ți scoatem și ție în evidență motivele extraordinare pentru care anumite lucruri sunt așa cum sunt.

1. Gaura din gogoașă

Această gustare atât de consumată în zilele noastre, se prepară de fapt de mii de ani. Astăzi, patiserii pot face gogoși în diverse forme, mărimi, culori și cu mai multe gusturi. În trecut însă, era considerat foarte dificil să prepari în același mod interiorul cu marginile. De aceea s-a venit cu această inovație a găurii din mijloc, nu doar pentru aspect.

2. Punctele și liniile de pe parbriz

Punctele în relief pe care le vezi la marginea parbrizului și a altor geamuri securizate sunt în principiu o bandă ceramică cu mai multe funcții. În primul rând, protejează de razele ultraviolete. În al doilea rând, țin praful la distanță. Cât despre puncte, ele asigură o tranziție plăcută pentru ochi, de la marginea neagră către geamul transparent. De asemenea, creează o temperatură constantă pe toată suprafața geamului.

3. Ochelarii de soare

S-ar zice că acest accesoriu are un singur scop, dar lucrurile stau altfel. Ochelarii cu lentile închise la culoare au fost inventați de oamenii de la pol, pentru a-și proteja ochii de strălucirea zăpezii. Aceștia au devenit foarte răspândiți printre judecătorii chinezi din secolul al 12-lea, care îi purtau pentru a-și ascunde emoțiile de restul martorilor.

4. Marginile trasate ale caietelor dictando

La început, marginile nu au fost trasate pentru a păstra loc de comentariile profesorilor ci pentru că în trecut, cărțile deveau deseori mâncarea șobolanilor. Pentru a păstra integritatea textului, oamenii au început să lase spațiu la margine înainte de a scrie, cel puțin în acele locuri mai vulnerabile în fața rozătoarelor.

5. Găurile din mingiile de golf

Primele mingi de golf erau perfect rotunde și fine, dar în timp, jucătorii au realizat că cele care intrau cel mai des în găurile țintite erau mai ciudate și chiar crăpate, așa că ei au continuat să le folosească. Producătorii au observat această tendință și au început să fabrice mingi cu aspect de vechi, de aici forma și textura actuale.

6. Găicile de la paltoane

Aceste mici piese de pe îmbrăcăminte, care se află, de obicei, pe spatele paltoanelor sau a jachetelor, au apărut pentru prima oară la hainele militare, acum mai multe secole. La acea vreme hainele erau extrem de mari și trebuiau ajustate, iar noaptea, în tranșee aceste găici, jumătăți de curea, puteau fi desfăcute și haina se transforma în pătură. Timpurile s-au schimbat, dar gaica a rămas un accesoriu la modă.

7. Micile găuri de pe fundul lacătelor

Lacătele sunt folosite, de cele mai multe ori, pentru a încuia ușile sau porțile pe dinafară, deci se uzează rapid din cauza intemperiilor. Când acestea ruginesc, proprietarii cumpără, de obicei, unele noi, dar puțini știu care este rolul micilor găuri de pe fundul lacătelor. Acestea sunt făcute special pentru a turna ulei în interiorul lor și astfel lacătul să funcționeze ca și când ar fi nou.

8. Dungile de pe mufa căștilor

Cu siguranță ai văzut că atunci când bagi căștile într-un aparat ai pe mufă 2-3 dungi. Acestea nu sunt făcute doar în scop decorativ și de aici pornesc fire către ambele căști. Dacă nu ar exista aceste dungi, ai auzi sunetul doar într-una dintre căști.

9. Marginile zimțate ale monezilor

Marginile zimțate de pe monezi au apărut în secolul al 16-lea, când oamenii tăiau mici porțiuni din metalele prețioase, pentru a le vinde, apoi comercializau monezile la preț întreg. Pentru a contracara aceste practici, a fost introdusă o nouă tehnică de fabricare. Trebuiau gravate un anumit număr de linii pe margini și astfel se vedea cu ușurință dacă au fost aplicate alte tratamente asupra monezii. Aproape nimeni nu mai crestează monezile astăzi, dar se mai practică această metodă de fabricare din obișnuință.

Sursa: feminis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.