A murit cascadorul Szobi Cseh

Celebrul cascador, actor și regizor Szobi Cseh a murit vineri, după ce în ultimii ani a fost de mai multe ori spitalizat și urma un tratament pentru cancerul osos de care suferea.

Foto: (c) CONSTANTIN CIOBOATA / AGERPRES ARHIVA

Szabolcs Imre Cseh s-a născut la 11 decembrie 1942, în orașul Miercurea Ciuc (județul Harghita), într-o familie de etnie maghiară și a copilărit la Brașov.

Calitățile fizice le-a moștenit de la părinți, mama sa fiind campioană de tenis, iar tatăl, deși director de bancă, iubea sportul. În curtea casei construise terenuri de tenis.

După absolvirea studiilor secundare la Liceul ”Andrei Șaguna” și la Liceul Unirea din Brașov a urmat cursurile Institutului de Educație Fizică și Sport din București, pe care le-a terminat în 1966, specializându-se și în arte marțiale, gimnastică, scrimă, călărie și alpinism.

În 1966, a fost angajat consilier de lupte cu ajutorul regizorului Sergiu Nicolaescu, la Centrul Național al Cinematografiei, înființând prima școală de cascadori din România. În perioada 1967-1979, a fost metodist la Studioul Cinematografic din Buftea, colaborând la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conțineau secvențe de acțiune-lupte și a făcut cele mai grele cascade, unele fiind unicat pe plan mondial.

Prima apariție pe ecran a cascadorului Szobi a fost în anul 1970, în filmul ”Mihai Viteazul — Unirea”, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Ca actor a debutat alături de nume celebre ale cinematografiei românești: Violeta Andrei, Marga Barbu, Mircea Basta, Toma Caragiu ș.a., în filmul ”Un august în flăcări” (1973), în regia lui Dan Pița și Alexandru Tatos. Începând din 1965, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 120 de filme artistice de lungmetraj sau TV, din care 25 sunt producții străine sau coproducții. Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice străine ca regizor sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie-divertisment în țară și străinătate.

În țară, celebritatea i-a fost adusă de seria filmelor cu Mărgelatu, în care întruchipa personajul Buză de iepure: ”Trandafirul galben”, ”Misterele Bucureștiului”, ”Masca de argint”, ”Colierul de turcoaze”. A jucat ca actor în filmele: Die Lederstrumpferzählungen („Ultimul mohican”), episodul „Das Fort am Biberfluß” (1969) — Pfeilspitze, ”Un comisar acuză” (1973) , ”Un august în flăcări” (1973) — film TV, ”Burebista” (1980), ”Pruncul, petrolul și ardelenii” (1981), ”Grăbește-te încet” (1981), ”Trandafirul galben” (1982) — Buză de iepure, ”Misterele Bucureștilor” (1983) — Buză de iepure, ”Ochi de urs” (1983), ”Masca de argint” (1985) — Buză de iepure, ”Colierul de turcoaze” (1985) — Buză de iepure, ”Martori dispăruți” (1988), ”Doi haiduci și o crâșmăriță” (1993), ”Inimă de țigan” (2007) — serial TV — Shoni.

În afară de cascadorie și actorie, Szobi Cseh și-a încercat puterile și ca regizor, realizând filmul ”Martori dispăruți” în anul 1988. În 1993, participă la filmările de la ”Doi haiduci și o crâșmăriță”, iar la ”Urmașul” se ocupă de mișcarea scenică.

Anul 2002 i-a adus diploma și medalia de onoare din partea Ministerului Educației și Cercetării, cu prilejul aniversării a 80 de ani de activitate a Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport (ANEFS), pentru contribuția adusă la dezvoltarea învățământului, educației fizice și sportului în România.

În ultimii ani, a stat mai mult în spatele scenei, fiind coordonatorul numerelor de cascadorie. S-a ocupat și de mișcarea scenică în teatru (”Operele complete ale lui WLMȘXPR”). A condus o asociație sportivă pentru copiii cu probleme de integrare în societate (Asociația „Gladiator”), a fost pasionat de sculptură (membru de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici și membru al Asociației D’Arte DaVinci), dar a fost și profesor universitar la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București.

La 5 mai 2010, ministrul Culturii și Patrimoniului Național (MCPN), Hunor Kelemen l-a decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, prin decretul semnat de președintele Traian Băsescu în noiembrie 2009.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.