Academii de Top: Ripensia Timișoara

În urmă cu exact 92 de ani, pe 21 octombrie, lua naștere primul club de fotbal profesionist din România – Ripensia Timișoara. Cu o istorie zbuciumată în spate, Ripensia are astăzi o academie de copii și juniori care își propune să ofere fotbalului românesc cât mai mulți jucători de valoare.

Am stat de vorbă cu președintele Dumitru Mihu și Cristian Petcu, managerul sportiv al clubului și antrenorul echipei U19 a Ripensiei, care ne-au prezentat, printre altele, situația actuală a academiei, principiile și obiectivele pe termen lung.

Repere din istoria clubului Ripensia Timișoara

– Ripensia Timișoara a luat naștere la data de 21 octombrie 1928, adică în urmă cu exact 92 de ani, fiind primul club de fotbal profesionist din România. Numele Ripensia provine de la provincia romană Dacia Ripensis, iar stema este inspirată din cea a Banatului.

– În anul 1933, Ripensia a ieșit pentru prima dată Campioană Naţională, după o finală în dublă manşă cu Universitatea Cluj (victorie cu 5 – 3 la Timişoara, 0 – 0 la Cluj). Au urmat alte trei titluri de campioană pentru Ripensia, în 1935, 1936 și 1938. Clubul are în palmares și două Cupe ale României, cucerite în 1934 și 1936.

– În anul 1948, Ripensia a părăsit scena fotbalistică din cauza unor probleme financiare și a restricțiilor impuse de regimul comunist, însă clubul s-a reînființat 64 de ani mai târziu, în 2012. După reînfiinţare, clubul a plecat la drum din Liga 6, Seria I a Campionatului Municipal, pentru ca în 2017 să revină în Liga 2 după o pauză de 69 de ani. Echipa se află în prezent tot în eșalonul secund al fotbalului românesc.

Academia Ripensia Timișoara

Academia Ripensia Timișoara are “o istorie scurtă, dar intensă”, după cum o descrie președintele Dumitru Mihu. Începând din 2017, anul în care am promovat în Liga 2, ne-am propus să începem și construcția unei academii serioase și atunci am avut primele demersuri. Am înființat primele 6 grupe, iar axul cel mai semnificativ s-a făcut în cursul anului 2018 și începutul lui 2019. Am gândit o structură de performanță la academie, ocupându-ne în primul rând de găsirea unei baze materiale potrivite”, a declarat Dumitru Mihu, pentru FRF.

În prezent, la Academia Ripensia Timișoara sunt înscriși aproximativ 170 de copii, cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani. În cadrul academiei se regăsesc 11 grupe, dintre care una de fete. “Avem și o grupă de fete, care este la inițiere. E o grupă eterogenă, dar ne dorim să dezvoltăm și fotbalul feminin în cadrul academiei, a precizat Cristian Petcu, managerul sportiv și antrenorul echipei U19 a Ripensiei.

Foto: academiaripensia.ro

Antrenorii principali la fiecare grupă de vârstă: Cristian Petcu (2001 – 2002), Cătălin Lungu (2003 – 2004 / 2009), Marius Oprea (2005 – 2006 / 2014 – 2015 / fete), Laurențiu Ignea (2007 – 2008), Laurențiu Mareș (2010), Miroslav Giuchici (2011), Valeriu Dermendjin (2012), Harald Pinzhoffer (2013).

“Colaborăm cu antrenori de valoare și inclusiv la nivel de pregătire, la nivel de evoluție, vrem să creăm un sistem de pregătire unic în cadrul academiei care să se sincronizeze cu ce se întâmplă la prima echipă. Îl avem pe Cristian Petcu care este coordonatorul academiei și în același timp antrenorul principal la U19. Împreună vrem să construim în primul rând zona de performanță de la U19 și U17”, a spus președintele Dumitru Mihu.

În prezent, la Liga Elitelor U19, Ripensia Timișoara se află pe primul loc în Seria de Vest, cu 10 puncte după 4 etape disputate. În schimb, la Liga Elitelor U17, Ripensia este pe ultimul loc, fără niciun punct după primele patru jocuri.

Cristian Petcu, coordonatorul academiei

Dumitru Mihu și Cristian Petcu
Foto: ripensiatimisoara.ro

Din anul 2019, Academia Ripensia beneficiază de experiența lui Cristian Petcu, cel mai reputat antrenor la nivel de copii şi juniori din zona de vest a ţării. El ține frâiele academiei, este antrenor principal la echipa U19 a clubului, iar din vara acestui an a primit funcția de manager sportiv.

“A fost un an bun, dar din păcate nu s-a finalizat, ținând cont de contextul în care ne aflăm. Eram pe locul întâi la juniori A și B în Campionatul Național. Cu juniorii A eram în sferturile Cupei României, unde de fapt sunt angrenați cei de la Liga Elitelor. Aveam un joc în sferturi cu FCSB, dar s-a suspendat competiția”, a declarat Cristi Petcu.

Petcu are experiența a numeroase generații de copii. “Am avut grupe care au început de la 4 ani și am lucrat până la nivel de juniori A, adică între 14 și 19 ani. Trebuie să cunoști foarte bine caracteristicile specifice vârstei, e foarte important”.

Pe lângă numeroasele titluri naționale câștigate, Cristian Petcu are o satisfacție și mai mare ca antrenor de copii și juniori atunci când cei pe care i-a pregătit ajung să joace pentru România, la echipe în Liga 1 sau din afara țării. Tehnicianul a trecut pe listă câțiva dintre jucătorii pe care i-a antrenat când au fost copii: Steliano Filip (AE Larisa, Grecia), Dorin Rotariu (FC Astana, Kazahstan), Deian Boldor (Potenza, Italia), care a fost căpitanul naționalei de tineret, Darius Buia (ACS viitorul Tg. Jiu), Alin Dobrosavlevici (Viitorul), Vladimir Screciu (Universitatea Craiova), Răzvan Sava (FC Torino U19), Zoran Mitrov (Sassuolo U19).

Principiile Academiei Ripensia Timișoara

Un club încărcat de istorie precum Ripensia Timișoara are la bază principii și valori bine stabilite. Dincolo de performanță și rezultate, antrenorii din cadrul academiei au misiunea de a le insufla copiilor următoarele principii:

  • Să înțeleagă importanța unui sport de echipă, care le dezvoltă abilitățile care le vor fi de folos mai departe în viață, chiar dacă nu vor urma o carieră în sport
  • Să știe de ce este important să aibă activități fizice în timpul liber, cât și de agrement
  • Să înțeleagă avantajele activităților fizice
  • Să deprindă un stil de viață sănătos și din punct de vedere al alimentației
  • Să înțeleagă ce înseamnă organizarea structurii unei echipe
  • Să își asume responsabilități
  • Să-și dezvolte dragostea și respectul pentru ceea ce înseamnă tradiție și istorie în sport

“Un antrenor are un rol foarte important în viața copiilor. În primul rând, un antrenor trebuie să fie un pedagog și un psiholog foarte bun. Sunt multe momente în care suntem doar noi cu copiii și trebuie să ne comportăm ca niște părinți. Dacă avem vocație, atunci putem să le transmitem și din punct de vedere sportiv anumite lucruri, dar cred că cel mai important lucru este să îi formăm ca oameni, pentru că puțini vor ajunge să facă performanță. Rolul nostru este să îi dezvoltăm ca persoane, să fie dezinvolți, să îi focalizăm pe ceea ce au de făcut și să le transmitem o stare de bine, să vină cu drag la antrenamente și la jocuri”, a spus Cristian Petcu.

Cea mai mare creștere în 2020

În procesul de clasificare al academiilor de copii și juniori – ediția 2020, Ripensia a înregistrat cea mai mare creștere față de anul precedent, cu 46,9 puncte. Ripensia se află pe locul 12 în clasamentul academiilor, cu un punctaj total de 78,30.

“Punctajul obținut în acest an a reprezentat încununarea unei munci desfășurate pe parcursul unui întreg an. Cea mai mare creștere cred eu că am avut-o în zona staff-ului tehnic și a condițiilor de pregătire, pentru că am adus în jurul clubului și în academie mulți antrenori de valoare.

În ceea ce privește infrastructura, am identificat mai multe baze sportive pe care putem să ne desfășurăm activitatea, deci și acest aspect a contribuit la creșterea punctajului. De asemenea, la strategie și filozofie s-a lucrat destul de intens și am construit un proiect care se pare că a fost apreciat.

La rezultate, din păcate nu putem să modificăm istoria. Istoria fiind scurtă, nici rezultatele nu contează până acum. La nivel de rezultate, construim acum”, a explicat președintele Dumitru Mihu.

Cristi Petcu a adăugat că Ripensia poate fi considerată un model pentru celelalte academii din România. În primul rând e meritul conducerii, al domnilor Mihu Dumitru, Radu Suciu și Erol Baeram. Au insistat foarte tare pe partea organizatorică. Din punct de vedere sportiv, academia Ripensia este la început, se fac eforturi susținute să se asigure condiții pentru copii, să atragă antrenori licențiați”.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.