Accesul persoanelor cu dizabilități în toate punctele importante din sate și orașe se poate realiza prin programul „Localitate accesibilă”

Persoanele cu dizabilități fac parte din preocupările senatorului USR din Maramureș Dan Ivan în permanență. Chiar și în primul mandat de senator, 2020 – 2024, acesta a militat pentru drepturile acestor persoane care ar trebui văzute la fel ca și toți ceilalți oamenii. Și ei, ca toți ceilalți, au nevoi în funcție de necesitățile și aspirațiile lor.

Copiii au dreptul să învețe împreună cu toți ceilalți copii și să fie tratați la fel, fără să fie marginalizați și stigmatizați, iar acesta este primul aspect prin care le putem oferi șanse egale la un viitor strălucit. Apoi, în viața de adult, au dreptul să aibă acces la toate aspectele vieții cotidiene, indiferent unde ajunge să se întâmple acest lucru. Au dreptul la muncă, în măsura posibilităților lor. Și au dreptul la îngrijiri medicale în acord cu nevoile specifice ale nivelului lor de sănătate.
De această dată ne vom opri asupra aspectului legat de accesibilitatea la spațiile care aparțin autorităților locale. Dacă în mediul urban, construcțiile mai noi țin cont de un mod de acces pentru persoanele cu dizabilități, în mediul rural s-a uitat total de acest aspect.
Poate, totuși, mai este o șansă pentru aceștia și se mai poate face ceva în acest sens. Senatorul USR Dan Ivan și-a propus ca în viitorul mandat, cu ajutorul programului „Localitate Accesibilă”, să pornească proiecte de modernizare a infrastructurii pentru acele spații care aparțin de administrațiile locale, și care au nevoie de modificări pentru a permite accesul și persoanelor cu dizabilități.
Senatorul Dan Ivan susține cu adevărat ideea de Românie pentru toți, nu doar pentru unii, fie acești majoritari: „Sub egida programului „Localitate Accesibilă”, voi promova modernizarea infrastructurii din orașe și sate, pentru a le face accesibile persoanelor cu dizabilități. Ministerul Dezvoltării va crea un cadru de cofinanțare din fonduri europene, oferind primăriilor posibilitatea de a depune proiecte pentru adaptarea trotuarelor, clădirilor publice și a spațiilor recreative, în conformitate cu normativul NP051, pentru a elimina barierele arhitecturale și a asigura un acces real și egal pentru toți cetățenii.”
Chiar dacă vorbim de administrație locală, avem nevoie de astfel de voci în Parlamentul României, care să susțină activitatea de la nivel local și care să sporească eforturile locale pentru astfel de inițiative care arată nu doar recunoaștere a persoanelor cu nevoi speciale, ci și acțiuni specifice pentru a le arăta respect și dorință de a le înlesni procesul de adaptare.
CMF 11240015

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.