ACȚIUNEA FOC DE ARTIFICII

Poliţia Română a demarat, la data de 21 noiembrie 2022, acţiunea naţională „FOC DE ARTIFICII”, fiind continuate, și în acest an, activitățile pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Activităţile, desfășurate sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au scopul de a creşte siguranţa cetăţeanului prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2022/2023.

Planul de acțiune se derulează în perioada 21 noiembrie 2022 – 4 ianuarie 2023, iar obiectivele urmărite în cadrul acțiunii sunt:

-Prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri);

-Prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice;

-Optimizarea cooperării interinstituţionale (poliţie, inspectorate teritoriale de muncă, poliţie de frontieră, vamă, autorităţi locale) şi a schimbului de informaţii între agenţiile de aplicare a legii cu atribuţii în domeniu pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii;

-Cunoaşterea şi respectarea legislaţiei în domeniu de către cetățeni pentru a achiziționa, deține și utiliza exclusiv articole pirotehnice din categoriile celor permise;

-Conștientizarea pe de o parte a cetățenilor, precum și pe de altă parte a reprezentanților societăților comerciale autorizate privind riscurile utilizării necorespunzătoare respectiv a comercializării ilegale de articole pirotehnice și potențialele riscuri la care se expun.

Până în prezent, în cadrul planului au fost efectuate 92 de acțiuni și controale, fiind înregistrate 37 de dosare penale, în care sunt cercetate 55 de persoane.

În urma acestor activități, au fost constatate 53 de infracțiuni și aplicate 9 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 30.215 de lei.

Totodată, au fost confiscate aproape 9 tone de articole pirotehnice în valoare de 122.800 de lei.

  1. La data de 24 noiembrie 2022, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în baza datelor și informațiilor deținute, au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară în Sectorul 2 București  în vederea depistării persoanelor ce desfășoară activități ce contravin prevederilor legale la regimul materiilor explozive.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii “orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.

  1. La data de 24 noiembrie 2022, în urma exploatării unor informații, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J. Suceava, au depistat în trafic, în localitatea Vadu Moldovei, județul Suceava, două  autoturisme în care erau transportate articole pirotehnice din categoriile P1, F2 și F3, fără documente de proveniență, iar persoanele nefiind autorizate pentru efectuarea de operațiuni cu material pirotehnice.

Procedându-se la inventarierea articolelor pirotehnice identificate s-a constatat faptul că în cele două autoturisme au fost transportate 231 de kg.

Materialele au fost confiscate și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.

  1. La data de 25 noiembrie 2022, polițiști din cadrul I.P.J. Ilfov – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, în urma exploatării unor informații, au pus in executare 4 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și a județului Ilfov în două dosare penale.

În urma punerii în executare a mandatelor de percheziție, au fost identificate produse pirotehnice (aproximativ 6.600 kg din categoriile F1, F2, F3), o parte dintre acestea urmau să fie vândute prin firme de curierat către diverse persoane fizice.

Articolele pirotehnice au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.

De asemenea, în perioada 24 octombrie – 10 noiembrie 2022, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a efectuat acţiunea naţională „IMPORTATORII DE ARTIFICII 2022”, care a avut ca scop prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele juridice.

În cadrul acțiunii, polițiștii au efectuat 386 de controale la persoanele juridice autorizate să desfăşoare operaţiuni de import/transfer/comercializare articole pirotehnice, precum şi la cele care efectuează jocuri de artificii.

Dintre cele 705 persoane juridice autorizate pentru efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice aflate în evidenţă, în perioada 18 octombrie 2021-24 octombrie 2022, 370 au efectuat operaţiuni de import/transfer cu articole pirotehnice.

Au fost exploatate 65 de informații (17 din mediul online) și au fost înregistrate 39 de dosare penale privind nerespectarea regimului articolelor pirotehnice, fiind cercetate penal 39 de persoane.

Polițiștii au aplicat 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 6.000 de lei și au indisponibilizat, în vederea confiscării, aproximativ 1.400 de kg. de articole pirotehnice din categoriile P1, F1, F2 și F3.

Totodată, au fost efectuate 144 de acţiuni de prevenire privind regimul materiilor explozive şi pirotehnice.

Ca reper, în perioada sărbătorilor de iarnă 2021/2022, au fost efectuate 3.832 de acțiuni și controale, fiind înregistrate 1.092 de dosare penale, în care sunt cercetate 1.228 de persoane.

În urma acestor activități, au fost constatate 1.222 de infracțiuni și aplicate 373 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 398.400 de lei.

Totodată, au fost confiscate aproape 100 de tone de articole pirotehnice. Este de menționat cantitatea totală indisponibilizată în cadrul acțiunii naționale, respectiv 98.922 kg., care reprezintă aproximativ 8 % din cantitățile importate/transferate la nivel național în 2021.

În cadrul acțiunilor, polițiștii au cooperat cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale – Inspectoratele Teritoriale de Muncă și Ministerului Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Pentru evitarea implicării în evenimente negative, recomandăm:

-Să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate!

-La achiziționarea de articole pirotehnice să verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română!

-Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice!

Vă readucem în atenția câteva aspecte legate de obiectele cu conținut pirotehnic:

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.

Articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situaţii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.