Acţiuni ale poliţiştilor desfăşurate la cererea copiilor

Copiii sunt liantul cel mai firesc pe care îl avem cu viitorul. Dacă le acordăm timp şi găsim calea cea mai potrivită pentru a le transmite câte ceva din experienţa noastră, nu facem decât să configurăm vremurile pe care le vom trăi.                                                  

Săptămâna aceasta a debutat cu activităţi pline de zâmbete, atât pentru o parte din  poliţişti, cât şi pentru „cetăţenii” care frecventează Grădiniţele cu nr. 27 şi nr. 28 din municipiul Baia Mare.  Cererile celor mici de a le înlocui pe educatoare cu poliţişti, dar aceasta doar pentru o oră, au fost aprobate fără nicio ezitare de oamenii legii. Şi pentru că au fost preocupaţi în mod deosebit de  solicitarea celor mici, poliţiştii s-au prezentat în curtea unităţilor de învăţământ cu o autospecială a poliţiei rutiere şi cu partenerii lor de nădejde din cadrul Grupei Canine.

Miza jocurilor din aceste zile a fost angrenarea celor mici în lumea poliţiştilor. Jocul cu maşinuţele s-a transformat pentru câteva minute în lecţie de educaţie rutieră, iar poveştile cu prinţi şi zâne au fost înlocuite de abordarea unor cazuri concrete cu care cei mici se pot întâlni şi transmiterea unor sfaturi preventive. Bineînţeles că micuţii au fost deschişi discuţiilor şi le-au împărtăşit poliţiştilor atât impresiile, cât şi experienţele proprii în calitate de participanţi la trafic, dovedindu-se buni observatori ai comportamentelor şoferilor şi bicicliştilor.

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii le-au amintit că nu trebuie să deschidă uşa nimănui atunci când sunt singuri acasă, că, atunci când se rătăcesc, trebuie să ceară ajutorul unui poliţist şi, foarte important, să îşi cunoască numele, prenumele şi adresa. O altă recomandare a poliţiştilor a fost aceea de a nu accepta dulciuri de la persoane necunoscute şi să nu fie agresivi cu prietenii şi colegii lor.

Rolurile principale ale activităţii au fost jucate de către Vis şi Snow, „ofiţeri patrupezi”, sub atenta supraveghere a conductorilor de câini din cadrul Grupei Canine. Chiar şi cei mai timizi şi-au învins frica şi s-au împrietenit atât cu poliţiştii cât şi cu câinii de urmă.

Feedback-ul a fost unul emoţionant pentru toţi participanţii la activităţi: cei mici, aşa cum le stă în fire, şi-au exprimat bucuria prin zâmbete şi entuziasm, iar cei mari au ascultat „Semaforul”, un cântec cu tematică, pregătit special pentru ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.