Activitatea de consiliere. Diferenţe între psihoterapie şi consiliere.

Activitatea de consiliere. Diferenţe între psihoterapie şi consiliere.

Distincţia între psihoterapie şi consiliere este controversată şi dificil de operat. Deşi această distincţie este dificil de subliniat în plan teoretic, diferenţele se pot observa mai ales în practică. În consiliere, interlocutorul este “client” şi nu “pacient” acesta neavând de obicei probleme de sorginte mintală. De asemenea, clientul are capacitatea de a-şi creiona singur obiectivele şi a-şi stabili priorităţile.

Consilierea pentru dezvoltare personală are în centru procesul de sprijinire şi oferire de ajutor clientului pentru o mai bună prioritizare a sarcinilor, cât şi resurse pentru a le rezolva în domeniile vieţii cotidiene precum sunt familia, şcoala, locul de muncă şi mediul social în general. De obicei, consilierea are loc sub formă de şedinţe de terapie 1 la 1.

Spre deosebire de psihoterapie, consilierea vizează creşterea personală în context imediat, fiind deci mai restrânsă ca areal. Dezvoltarea personală a clientului este misiunea principală a consilierii care se realizează şi prin stimularea stării de bine a clientului cât şi prin limitarea factorilor care îngrădesc această stare de bine.

Ce este şi cum se desfăşoară activitatea de consiliere?

Există o cerere tot mai mare pentru această activitate din cauza unei lumi din ce în ce mai complexe. Noţiunea de consiliere apare în anumite cazuri deturnată de la principiul definitoriu.

În acest caz, consilierea este adesea utilizată, în principal în afara contextului social, pentru a ascunde intenții de vânzare, sau manipulare – sintagma “consilier de vânzări” este larg cunoscută, ea înlocuind termenul de “vânzător”.

De fapt, ideea de bază a consilierii se poate rezuma la “a ajuta oamenii să se ajute singuri”. Fie reactiv (atunci când problema apare), fie preventiv (pentru a preveni sau limita apariţia problemei).

În activitatea de consiliere, profesionistul trebuie să fie abil în construirea relațiilor, să ştie să colecteze informații și să analizeze problemele folosind metode certificate de diagnoză, şi să aibă acces la resurse informaţionale disponibile în comunitate, spune Alexandra Demian – psiholog acreditat.

În paralel cu demersurile iniţiate de către consilier, procesul schimbării clientului se bazează pe implicarea sa voluntară, pe învăţare activă şi pe autodeterminare.

Modelul activităţii de consiliere

Ca urmare, arhitectura cotidiană a lumii moderne justifică apariţia consilierii, care priveşte necesitatea de stimulare pentru schimbare din perspectivă socială, ajutând individul să facă față sarcinilor cotidiene.

În esență, diferitele abordări pot fi schematizate printr-un model trifazat:

  1. Deschiderea conversației și faza de orientare (abordarea problemei, stabilirea unei relații de lucru, definirea obiectivelor şi colectarea informațiilor)
  2. Procesul de prelucrare sau clarificare și schimbarea fazei (elaborarea strategiilor de rezolvare a problemelor, reflecție şi căutarea alternativelor),
  3. Faza de evaluare și încheiere (evaluarea eforturilor, susținerea schimbării și deciziei, evaluarea eficacității căilor alese).

Este evident faptul că profesionalismul consilierului trebuie să fie la nivel înalt incluzând abilități în clarificarea situațiilor, construirea încrederii clientului, analiza problemelor, colectarea și structurarea informațiilor, rezolvarea conflictelor și inițierea schimbărilor.

Deşi, de cele mai multe ori consilierea nu atinge nivelurile de profunzime din cadrul psihoterapiei, asta nu înseamnă că procesul consilierii este unul simplist şi lipsit de provocări. Dificultatea nu este legată de sugestiile consilierului în legătură cu posibilele probleme ale clientului, ci instruirea clientului pentru a putea accesa resursele şi a le aranja în aşa fel încât, pe viitor, sa poate face faţă singur dificultăţilor ivite.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.