Activitățile ce vor fi desfășurate pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a cadrelor didactice în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, în nou an școlar

Activitățile ce vor fi desfășurate pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a cadrelor didactice în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, în nou an școlar

În anul școlar 2024-2025, activitățile se vor desfăşura în conformitate cu PLANUL NAŢIONAL DE COMBATERE A VIOLENȚEI ȘCOLARE, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1065 din data de 28.08.2024, prevederi ce au fost transpuse și la nivel județean în cadrul Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară. Activitățile sunt coordonate de către Instituția Prefectului Județului Maramureș, fiind implicate toate instituțiile abilitate.
Asigurarea unui mediu școlar protejat de diferitele forme de manifestare a criminalității, reprezintă obiectivul ce se urmărește a fi îndeplinit prin executarea măsurilor specifice pe fiecare linie de muncă, sens în care au fost efectuate verificări pe linie de siguranță școlară în unitățile de învățământ de pe raza județului și au fost stabilite priorități de acțiune, pentru începerea efectivă a cursurilor.
Pentru că ne dorim ca anul școlar să se desfășoare în condiții de siguranță, vor fi luate toate măsurile care să conducă la îmbunătățirea climatului de siguranță în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar. Siguranța în școli presupune o conjugare constantă a eforturilor tuturor celor cu atribuții sau preocupări în acest domeniu.
Premergător începerii anului școlar 2024-2025, în perioada 27 august- 06 septembrie 2024, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș, în baza unui plan de acțiune, au fost realizate activități de informare privind modificările legislative recente, respectiv a unui număr de 44 de societăți comerciale, care desfășoară activități comerciale în zona adiacentă a unităților de învățământ.

Pe parcursul anului școlar 2024-2025, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș, vor fi întreprinse o serie de măsuri, printre care amintim includerea unităților de învățământ preuniversitar în itinerariile de patrulare ale polițiștilor din cadrul dispozitivelor de menținere a ordinii și siguranţei publice, dar și asigurarea unei prezențe active a polițiștilor rutieri pe principalele artere de circulație, îndeosebi în proximitatea unităților de învățământ, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele semnalate cu trafic intens, pentru prevenirea accidentelor rutiere, evitarea blocajelor și fluidizarea circulației rutiere. Vor fi Organizate acțiuni de verificare a autovehiculelor destinate transportului școlar, atât în trafic, cât și în punctele de îmbarcare/debarcare elevi, în vederea asigurării unui climat de siguranță rutieră;
Se vor elabora analize tactice pentru identificarea zonelor și a itinerariilor vulnerabile de deplasare către sau de la unitățile de învățământ preuniversitar și dispunerea de măsuri proactive pentru prevenirea faptelor penale asupra elevilor care se deplasează pe aceste trasee, iar Biroul Siguranța Școlară va întocmi rapoarte de analiză post-cauzală a fiecărui incident și stabilirea direcțiilor de acțiune în vederea prevenirii unor incidente similare;
Se va pune accent pe activitățile de control sistematic și prezență activă, în mediile și locurile din apropierea unităților de învățământ, în vederea prevenirii fenomenului de absenteism școlar, care poate conduce la abandon școlar și, indirect, ar putea crește gradul de delicvență juvenilă în rândul elevilor;
La nivelul Poliției Române a fost inițiată Campania ”Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar,. Vor fi desfășurate activități educative în cadrul programului ,,Școala Altfel” și „Școala Verde”, având ca teme ,,Prevenirea și reducerea faptelor de violență, a consumului de droguri, alcool și tutun”, iar parcursul întregului an școlar se va continua Campania La limonadă cu polițiștii pentru informarea corespunzătoare a elevilor cu privire la riscurile la care se expun încălcând prevederile regulamentului intern al unității de învățământ, dar și al normelor legale cu incidență în domeniul școlar.
Echipele responsabile, formate din polițiști și jandarmi, vor monitoriza și intervenii zilnic pentru prevenirea situațiilor care ar putea pune în pericol sau afecta siguranța elevilor și a cadrelor didactice.

•Măsurile jandarmilor maramureșeni cu ocazia începerii noului an școlar

Siguranţa şcolară a elevilor, a cadrelor didactice și a angajaților unităților de învățământ constituie o preocupare permanentă a Jandarmeriei Maramureș care, în funcție de situaţia operativă înregistrată, se preocupă pentru asigurarea unui climat de siguranță în imediata apropiere a instituţiilor de învăţământ și în incinta acestora prin acțiuni de monitorizare, patrulare sau activităţi preventiv-educative şi de informare.
Pentru creşterea siguranţei în școli și în perimetrul acestora, jandarmii maramureșeni își vor adapta dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice prin includerea școlilor în itinerariile de patrulare. Inspectoratul de Jandarmi Județean Maramureş are în responsabilitate instituirea unor măsuri specifice de ordine şi siguranţă publică la instituţii de învăţământ atât îndividual, cât și în sprijin pentru alte structuri competente.
De asemenea, jandarmii vor acționa în mediile și locurile din apropierea unităților de învățământ preuniversitar în vederea prevenirii fenomenului de absenteism școlar desfășurând controale sistematice în acest sens.
Totodată, pentru prevenirea fenomenului violenței în școli și a comportamentelor antisociale, Jandarmeria Maramureș va derula pe durata întregului an școlar campanii preventiv-educative specifice de informare a elevilor și de sensibilizare a acestora cu privire la manifestarea unor comportamente civice, prosociale. În cadrul acestor campanii, elevii vor participa la acțiuni interactive desfășurate de Jandarmeria Maramureș în cooperare cu reprezentanți ai celorlalte structuri competente ale Ministerului Afacerilor Interne-polițiști și reprezentanți ai Centrelor Antidrog care se vor concentra în jurul unor teme de interes: problema delincvenței juvenile, prevenirea absenteismului școlar, prevenirea fenomenului ,,Bullying” sau prevenirea consumului de tutun, alcool și droguri.
Totodată, este important să amintim faptul că atât în anii precedenți, cât și pe parcursul anului școlar care tocmai a început, Jandarmeria Maramureș are în responsabilitate instituirea unor măsuri specifice de ordine și siguranță publică la următoarele instituții din învățământul preuniversitar: Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Baia Mare, Liceul Tehnologic ”Henri Coandă”, Școala Postliceală ”Henri Coandă”, Școala Postliceală Carol Davila, Liceul cu Program Sportiv din Baia Mare, dar și Școala Gimnazială nr.2 și Grădinița nr.9 din Sighetu Marmației. De aseemenea, prin sistemul integrat de menținere a ordinii publice, sunt asigurate măsurile specifice de siguranță publică la Liceul Tehnologic în localitatea Vișeu de Sus și la Școala Gimnazială nr. 4 din Borșa.
Cunoaşterea gradului şi a modului în care este realizată siguranţa şcolară constituie o preocupare permanentă pentru cadrele I.J.J. Maramureş, iar în funcţie de situaţia operativă înregistrată sunt adoptate dispozitivele şi modul de acţiune în imediata apropiere a instituţiilor de învăţămînt/în incinta instituţiilor de învăţămât, monitorizare, patrulare sau activităţi preventiv-educative şi de informare, dar având în vedere faptul că vorbim despre o categorie socială vulnerabilă şi predispusă la o varietate mare de fapte antisociale atât din postura de victime, dar şi de făptuitori considerăm că este necesară o implicare activă şi permanentă din partea tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu pentru cunoaşterea sitaţiei operative din zonele instituţiilor/instituţiile de învăţământ şi realizarea unui climat de siguranţă şcolară.

•Măsurile jandarmilor maramureșeni cu ocazia începerii noului an școlar
ISU MARAMUREȘ

Începerea noului an școlar reprezintă un moment important și pentru noi, pompierii. Ne dorim ca elevii, cadrele didactice și personalul auxiliar să fie în siguranță în unitățile de învățământ.
Astfel, în ultimele 12 luni, inspectorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș au derulat 47 de controale de prevenire la unități de învățământ, cu rolul de a înlătura eventualele deficiențe pe linia siguranței la incendiu.

De asemenea, în aceeași perioadă de referință, pe timpul acțiunilor desfășurate în unitățile de învățământ au fost executate peste 25 de activități de informare preventivă, instruiri, exerciții de evacuare și intervenție, dar și lecții deschise la care au participat mai bine de 3200 de preșcolari, elevi și cadre didactice. Totodată au fost efectuate de către subunitățile de intervenție 19 recunoașteri la unitățile de învățământ.
Aceste activități au drept scop crearea unei culturi de prevenire, cunoașterea diferitelor tipuri de riscuri specifice, însușirea cunoștințelor și modul de comportare în cazul manifestării acestora.

În ceea ce privește procesul de autorizare din punctul de vedere al securității la incendiu, inspectorii de prevenire, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Maramureș, au venit în întâmpinarea beneficiarilor, pentru soluţionarea situaţiilor existente şi acordarea asistenţei tehnice de specialitate necesară. Totodată, au fost organizate două întâlniri cu reprezentanții administrației publice și ai unităților de învățământ care nu dețin autorizație de securitate la incendiu.

Odată cu începerea anului școlar, inspectorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Maramureș vor intensifica acțiunile de îndrumare și control la aceste categorii de obiective și vor continua organizarea exercițiilor destinate formării comportamentului preventiv specific tipurilor de risc, pentru copii și cadre didactice.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș, dorește tuturor preșcolarilor, școlarilor, cadrelor didactice și părinților un an școlar plin de performanțe și succes!

Pompierii maramureșeni vin atât în sprijinul cadrelor didactice, cât și în sprijinul elevilor cu cateva sfaturi:

– elevii, studenţii şi cadrele didactice sunt obligaţi să cunoască şi să respecte regulile şi măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor din unitatea respectivă de învăţământ
– în cazul în care iau cunoştiinţă de nereguli privind apărarea împotriva incendiilor în unitate, vor anunţa imediat conducerea.
– să cunoască semnalul de incendiu şi modul de evacuare în caz de incendiu sau calamităţi naturale.
– se interzice amplasarea meselor, scaunelor, bancilor sau a altui mobilier în apropierea uşilor de evacuare sau pe căile de evacuare ;
– în cazul producerii unui incendiu, apelați numărul unic pentru urgențe 112, păstrați-vă calmul și părăsiți incinta în cel mai scurt timp, în mod organizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.