Adevărul despre răspândirea cancerului a ieşit la iveală! Cum se propagă boala

Descoperirea importantă le oferă medicilor informaţii despre modul în care celulele canceroase se răspândesc din focarul iniţial – în fluxul sanguin. Astfel, experţii sugerează că metastazele, adică dezvoltarea celulelor canceroase la distanţă, se propagă mult mai rapid prin pereţii vaselor de sânge ţintind moleculele numite citokine.

Conform echipei de la Universitatea Goethe, din Frankfurt, şi de la Institutul Max Planck din Germania, ,,dezactivarea”  citokinei ar putea bloca împrăştierea celulelor canceroase dacă nu mai există metode alternative prin care cancerul poate intra în fluxul sângelui.

,,Descoperirea acestui mecanism reprezintă un punct de plecare important atunci când încercăm să prescriem tratamente care previn formarea metastazei,” a declarat cercetătorul Stefan Offermanns.

Aproprierea dezoltării secundare este extrem de importantă deoarece majoritatea morţilor nu sunt cauzate de tumoarea iniţială, ci de răspândirea cancerului. Celulele canceroase care sparg peretele vaselor de sânge atacă celulele endoteliale, care căptuşesc vasele sanguine prin intermediul unei necroze programate.

Conform cercetătorilor, necroza programată este declanşată de molecula citokina. Odată atacată molecula, celulele canceroase vor călători prin aceasta crăpătura în peretele vascular şi vor slăbi celulele din zona respectivă. Echipa a observat acelaşi comportament, atât la celulele crescute în laborator, cât şi la cobaii modificaţi genetic în cadrul cărora molecula citokina a fost dezactivată.

Următorul pas va fi descoperirea potenţialelor efecte secundare provocate de dezactivarea citokinei şi testarea clinică pe oameni. Există şi alte ipoteze ale instalării metastazei. Cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles cercetează, în prezent, ideea conform căreia cancerul s-ar putea răspândi în corp în afara sistemului vascular.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.