Adrian Năstase va fi eliberat din închisoare

Fostul premier Adrian Năstase va fi eliberat din închisoare, a decis definitiv Tribunalul Ilfov.

Instanța a respins o contestație făcută de DNA și a menținut decizia de eliberare dată pe 23 iulie de Judecătoria sectorului 4. Hotărârea Tribunalului va fi comunicată penitenciarului Jilava, urmând ca Năstase să fie eliberat în cursul zilei de joi.

În sala de judecată, procurorul DNA a recunoscut faptul că Adrian Năstase a fost disciplinat și a avut un comportament bun în penitenciar, însă, în opinia sa, nu există dovezi temeinice de îndreptare, aducând ca argument articolele postate de fostul premier pe blogul personal, în care acesta critică justiția și acțiunile DNA.

La rândul lor, avocații lui Năstase au insistat pe faptul că fostul premier îndeplinește toate condițiile pentru a fi eliberat din închisoare, a avut un comportament exemplar, iar articolele acestuia de pe blog se încadrează în dreptul la liberă exprimare.

În declarația dată în fața instanței, Adrian Năstase a spus că, în cazul său, există un diferend între DNA și Comisia de la Penitenciarul Jilava, din care face parte și un judecător, comisie care a decis că el poate fi eliberat condiționat.

Năstase a subliniat că a fost urmărit „24 de ore din 24” la Penitenciarul Jilava, însă el a avut o conduită „impecabilă” și nu înțelege de ce DNA trebuie să se ocupe și de procesul privind eliberarea sa.

El l-a asigurat pe procuror că nu va participa la alegerile prezidențiale, mai ales că instanța i-a interzis, atunci când l-a condamnat, să mai ocupe o funcție sau demnitate publică pe o durată de 9 ani.

Înainte de a fi urcat în duba Poliției, Adrian Năstase a fost întrebat de jurnaliști cum este „aerul libertății”.

„Sper să-l respirăm împreună”, a fost răspunsul lui Năstase.

Adrian Năstase a fost condamnat pe 6 ianuarie 2014 de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și trei ani pentru șantaj în dosarul „Zambaccian”. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”, din care a efectuat opt luni de detenție, fiind eliberat condiționat.

La data de 24 iunie, Curtea de Apel București a decis ca la cei patru ani de închisoare primiți de fostul premier în dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității” să se adauge șase luni ca spor de pedeapsă, astfel încât totalul se ridica la patru ani și șase luni de închisoare.

În dosarul „Zambaccian”, Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul șef al ISC, Irina Jianu, în perioada 2002-2004, în mod direct și prin intermediul soției sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China și contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu și București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.