Adrian Șomcherechi, un exemplu demn de urmat!

11222006_1052236341476321_7799011489214591279_nTrecând azi cu mașina, prin zona blocurilor ANL din Fărcașa, atenția mi-a fost atrasă de un grup de copii care, dotați cu mănuși și purtând saci menajeri în mâini, făceau curățenie chiar, dacă afară ploua mărunt. Interesându-mă ce se întâmplă am aflat un lucru care merită consemnat și dat ca exemplu.
Responsabilul acțiunii este Adrian Șomcherechi ,muncitor la Societatea Eaton Electro Producție SRL din Sîrbi și unul dintre cei mai noi locuitori ai comunei Fărcașa.Adi este din comuna vecină Gârdani, dar de puțin timp este fericitul locatar al unui apartament din complexul de blocuri construite prin ANL ,recent dat în folosință.
Încântat de acțiunea copiilor i-am pus câteva intrebări:
– Ce te-a determinat să organizezi această acțiune de ecologizare?
– Mutându-mă de curând la bloc am simțit nevoia să mai ies si pe-afară din casă,mai ales că mie-mi place mult natura. Si, încercând să-mi cunosc noii vecini am observat că,de multe ori, copiii care-și fac cumpărături la ,,supermarketul Gaj„ ,aflat foarte aproape de noi, mai scapă pe jos câte-un ambalaj,câte-o pungă goală de chipsuri pe care însă uită să le mai ridice.Pentru mine acest lucru este incceptabil așa că i-am adunat pe copii, atâția câți am reușit și le-am vorbit despre necesitatea păstrării curățeniei și despre beneficiile pe care le avem trăind într-un mediu curat,nepoluat.I-am întrebat dacă doresc să participe la o acțiune de curătenie în zona blocurilor ei arătându-se foarte entuziasmați.

12274739_1052235234809765_2951307555436405034_nAșa că, n-am mai stat pe gânduri și, din propriile resurse financiare, am mers și am cumpărat mănuși de protecție și saci menajeri și am trecut la treabă.
– Nu crezi că gestul tău ,dacă nu este urmat și de ceilalți locatari, este ca o picătură într-un ocean?
– Nu! Eu sper ca acești copii,și am văzut că sunt foarte mulți, să învețe să păstreze curățenia iar ambalajele și mizeria să le ducă la gunoi,la tomberon. Deocamdată atât dar,pe viitor, îmi propun să-i învăț să colecteze selectiv și chiar să încerce să producă cât mai puțin gunoi.Eu fac parte,încă din anul 2008,dintr-un grup ecologist, la firma Eaton, fiind chiar coordonator al acțiunii ,,Let’s do it România„ .Vreau de asemenea să cooptăm și cât mai mulți adulți în grupul nostru și,periodic, să organizăm acțiuni de curățenie în toată comuna.Nu vreau să se creadă că în comuna Fărcașa este mizerie,nu dimpotrivă,comuna este curată, foarte bine gospodărită și în plină dezvoltare.Doresc ,ca pe acestă cale, să-i mulțumesc d-lui primar Ioan Stegeran că m-a primit în comuna pe care o administrează,apartamentul care mi-a fost repartizat este superb, fiind prima mea casă, și să-l felicit pentru toate realizările de până acum si pentru cele care vor urma.Am creat și o pagină de Facebook care se numește ,,GRUP ECOLOGIC ANL FARCASA„ unde ,oricine dorește poate să adere,noi îl primim cu drag.
– Ce pasiuni mai ai?
– Sunt pasionat de hoinăritul în natură cu bicicleta,de pescuit,fotografie,fotbal sau handbal și îmi propun ca ,în limita timpului disponibil și al capacităților mele, să-i antrenez pe copii și în practicarea acestor îndeletniciri.Calculatorul,tableta sau telefonul sunt bune și ele dar, mai trebuie făcută și mișcare în aer liber.Aici la ANL avem construit și un teren de sport unde putem să facem mișcare.În ultimul an,am fost ,,virusat„ de handbal,mai ales de cel feminin,încântat fiind de evoluția și rezultatele fetelor de la HCM Baia Mare pe care le-am însoțit chiar și în unele deplasări în țară sau în străinătate(Gyor-Ungaria), la meciurile de Champions League.Am reușit să transmit această pasiune și nepotului meu precum și altor tineri din Gârdani si sper să le insuflu această pasiune și copiilor de la bloc.
Mai am o pasiune,care mi-a intrat în sânge, dar pe care,din lipsă de spațiu nu pot săo mai continui așa cum aș dori : columbofilia,adică creșterea porumbeilor care este,pe de o parte, o mare pasiune iar,pe de altă parte, o adevărată știință.Acum, din lipsă de spațiu, mi-am donat porumbeii unor prieteni, iar când mă apucă dorul de ei merg și-i vizitez!
Felicitări Adi Șomcherechi pentru inițiativă și pentru preocupările tale și sper că vei fi urmat de cât mai mulți concetățeni de-ai tăi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.