Advertorial: Deputat Vlad Emanuel Duruș-Depozitarea gunoiului la groapa temporară de la Satu Nou de Jos se face ilegal !

Urmărirea implementării Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în Maramureș a constituit o prioritate pentru deputatul USR, Vlad Emanuel Duruș, mai ales după ce în zona Sârbi-Fărcașa, acolo unde se construiește depozitul ecologic, au apărut masive alunecări de teren.

Parlamentarul și-a arătat disponibilitatea, în mai multe rânduri, de a avea discuții pe proiect cu conducerea județului, în cadrul cărora să aducă specialiști în geomecanică. Găsirea unor soluții corecte pentru stabilizarea solului se impunea cu atât mai mult cu cât cele două gropi temporare care preiau gunoiul menajer din partea de sud și de nord a județului au avize temporare de funcționare. Din păcate, Consiliul Județean a refuzat în permanență dialogul. Instituția condusă de Gabriel Zetea nu a răspuns nici solicitării formulate în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public, adresată în 24 august 2018. În aceste condiții, deputatul Duruș a adresat, în 12 septembrie a.c., o nouă interpelare Ministerului Mediului.

În răspunsul oferit de minister se arată că responsabilitatea pentru gestionarea greșită a proiectului revine Consiliului Județean Maramureș. În privința funcționării depozitelor temporare de la Groși și Sighetu-Marmației, ministrul Grațiela Gavrilescu a spus că existența acestora se poate întinde pe cel mult 1 an.

„Termenele de valabilitate ale autorizației de mediu nu se pot prelungi, conform legislației de mediu în vigoare. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 349/2015 privind depozitarea deșeurilor, stocarea deșeurilor înainte de eliminare se poate face pe o perioadă de până la un an și nu este condiționată de atingerea capacității maxime de depozitare”.

Răspunsul ministrului certifică îngrijorarea exprimată de deputatul Duruș cu privire la blocajul în care se găsește activitatea de depozitare a gunoiului menajer. „Groapa temporară de gunoi de la Satu Nou, de lângă Baia Mare, nu mai poate prelua reziduuri menajere din 10 octombrie, atunci când a expirat autorizația de mediu. De la acea dată vorbim de depozitarea ilegală a gunoiului în acea locație, o spune chiar ministrul Mediului. Întreb Garda de Mediu, Consiliul Județean, Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș în ce bază se continuă activitatea pe acel depozit. Curtea de Justiție a Uniunii Europene tocmai a sancționat România pentru neîndeplinirea Directivei privind închiderea depozitelor de gunoi neconforme. Nu sunt convins că autoritățile județene realizează riscul la care supun România în plan european prin menținerea în ilegalitate a depozitului de lângă Baia Mare”, a spus Vlad Emanuel Duruș.

Ministerul nu a răspuns la întrebarea legată de sumele cheltuite în proiectul SMID până la aceasta dată și ce echipamente au fost achiziționate.

Biroul comunicare,

Cabinet parlamentar deputat Vlad Emanuel Duruș

(P)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.