ADVERTORIAL: Deputatul Duruș (USR) : 7000 de maramureșeni trimiși de Guvernul PSD să-și „majoreze” pensiile în instanță

ADVERTORIAL: Deputatul Duruș (USR) : 7000 de maramureșeni trimiși de Guvernul PSD să-și „majoreze” pensiile în instanță

Aplicarea Legii 192/2015 care trebuia să reglementeze drepturile pensionarilor din sistemul public, pensionați înainte de 1 ianuarie 2011, care au lucrat în grupa I și/sau grupa a II, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activități încadrate în condiții deosebite și/sau speciale a creat inechitate în sistem.

S-a ajuns la cazul aberant ca un muncitor pensionat, de ex. la 31 decembrie 2010 să aibă o pensie cu 50% mai mică decât cel pensionat în 1 ianuarie 2011, în condiții asemănătoare de muncă și același stagiu de cotizare. Anomalia s-a creat pentru că la redactarea legii, Guvernul PSD-ALDE a majorat și stadiul complet de cotizare de la 20 la 30 de ani, pentru cei pensionați înainte de 1 ianuarie 2011, odată cu majorarea cu 50% sau 25% (în funcție de condițiile de muncă) a punctului de pensie. Astfel că, în cel mai bun caz, la recalculare pensionarii au luat aceeași sumă, deși declarativ ei trebuiau să încaseze cu până la 50% mai mult.

Nu același lucru s-a întâmplat cu cei pensionați după 1 ianuarie. Legea se raportează la aceștia la stagiul complet de 20 de ani și la majorări între 25% și 50%. „Vorbim în Maramureș de peste 7.000 de pensionari care intră sub incidența Legii 192/2015. Pe toți îi putem privi ca păgubiți. Guvernul PSD-ALDE îi trimite să-și caute dreptatea în instanță. Ministerul Muncii trebuie să aducă o reparație în noua lege a pensiilor acestei categorii defavorizate”, a explicat deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, necesitatea interpelării făcută către ministrul muncii și justiției sociale, Lia Olguța Vasilescu.

Răspunsul ministrului PSD a fost unul politicianist, zeflemitor, evaziv, și fără consistență. „Prin noua reglementare s-a urmărit repectarea principiului egalității de tratament(!!!) între persoanele care au beneficiat de punctaje majorate pentru activitățile desfășurate în gr I și II, condiții speciale sau deosebite în conformitate cu legislația anterioară și celor care urmează să li se aplice dispozițiile Legii 192/2015. Întrucât se menține în plată cuantumul mai favorabil, nu ne aflăm în situația unei restrângeri a deptului la pensie”.

Ministrul muncii nu înțelege sau nu vrea să înțeleagă nimic din situația în care a pus peste 63.000 de pensionari la nivelul țării. Politica PSD-ALDE se bazează pe faptul că pensionarii vor renunța într-un final la a-și mai cere drepturile, plictisiți să tot bată ușile instanțelor. Deputatul Duruș a promis că va merge mai departe cu demersurile, insistând pe lânga minister să repare prin noua lege a pensiilor anomalia creată de actele succesive emise pentru pensionarii din grupele I, II, speciale și deosebite.

(P)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.