ADVERTORIAL: Deputatul Todoran: Eliberarea puşcăriaşilor, un atentat la siguranţa cetăţenilor

În urma intrării în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, 530 de deţinuţi au fost eliberaţi din puşcării, pentru condiţii de detenţie necorespunzătoare. Legea nu face diferenţă între tipurile de infracţiuni comise, astfel că au fost eliberaţi şi puşcăriaşii cu condamnări pentru fapte deosebit de grave, care ar mai fi stat multă vreme la închisoare. De asemenea, peste 3.000 de deţinuţi ar putea ieşi de după gratii, zilele următoare, după ce situaţia lor va fi analizată în comisiile de eliberare condiţionată.

Deputatul Adrian Todoran critică vehement legea adoptată în mod iresponsabil de coaliţia de guvernare PSD-ALDE, spunând că ea este o reală ameninţare la siguranţa cetăţeanului. „Când au conceput legea aceasta, habar nu au avut ce va urma. Atunci au anunţat că vor fi câteva cazuri de eliberări anticipate. Iată că vorbim de aproape 4.000 de puşcăriaşi, mulţi dintre ei cu infracţiuni periculoase în spate. Vă dau doar exemplul Penitenciarului Baia Mare. Au fost cinci deţinuţi eliberaţi, în cursul zilei de joi. Aceştia au săvârşit fapte grave: furt calificat, ultraj, violenţă în familie şi tentativă de viol. Gândiţi-vă că de azi sunt liberi, deşi pentru reabilitarea lor, instanţa a aplicat o pedeapsă mai mare, pe care nu o execută. Ei reprezintă un pericol real pentru fiecare cetăţean al acestei ţări.

Văd că ministrul Justiţiei iese cu explicaţii savante, că nu pe vremea mandatului său a avut loc promulgarea şi votarea acestei legi, iar, în fond, nu e mare prăpăd, pentru că în felul acesta puşcăriile vor fi mai goale şi se vor face nişte economii, din care se vor renova închisorile. Nu ştiu cine îl sfătuieşte pe ministrul Tudorel Toader să emită asemenea enormităţi, dar e clar în afara realităţii. Foarte mulţi dintre infractori vor comite din nou fapte penale şi vor intra iar la închisoare. Chiar acesta trebuie să fie preţul plătit pentru a avea puşcării la standarde europene: nesiguranţa cetăţenilor? Iată gradul de iresponsabilitate al celor din PSD-ALDE, care preferă să facă economiii la buget, în dauna milioanelor de locuitori ai acestei ţări”, declară deputatul Adrian Todoran.

Conform legii, la fiecare 30 de zile de pedeapsă executată se adaugă încă 6 zile, considerându-se executate 36. Această măsură a fost luată după ce s-a constatat că în România, spaţiile de detenţie sunt prea mici. Media impusă de Uniunea Europeană este de 4 mp/deţinut, în timp ce în puşcăriile de la noi, media este de 3 mp/deţinut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.