ADVERTORIAL: Interpelare a deputatului Duruș către Ministerul Apelor și Pădurilor: Terminați Barajul Runcu la termenul stabilit!

Deputatul USR, Vlad Emanuel Duruș, a avut luni (26 martie) o interpelare în plenul Camerei Deputaților, prin care a cerut socoteală față de întârzierile privind realizarea barajului Runcu. Acesta a cerut imperativ repartizarea în acest an a sumelor cuprinse în fundamentarea bugetară, prezentarea unui plan multianual de finanțare hgși strategia de recuperare a întârzierilor la lucrări, astfel încât investiția să poată fi încheiată la termen.

Aflată în execuție încă din anul 1987, investiția de la Barajul Runcu ar trebui să fie finalizată în 2020. Proiectul a făcut parte din etapa a doua a obiectivelor infrastructurii de gospodărirea apelor cuprinse în Sistemul Hidrotehnic Runcu – Firiza. Construirea Barajului Runcu pe râul Mara a avut ca scop crearea unei acumulări cu un volum de regularizare de cca. 26 mil. mc, care să asigure suplimentarea debitelor furnizate pentru zona Baia Mare — Baia Sprie cu cca. 1200 l/s și să facă posibilă alimentarea cu apă potabilă și industrială a tuturor localităților din Maramureșul Istoric, situate în aval de baraj.

In momentul actual, gradul de execuție a proiectului „Baraj Runcu” este de 75%. Valoarea cumulată a investiției pâna la sfârșitul anului 2017 este de 304.262.000 lei (TVA inclus). Necesarul de finanțare pentru terminarea proiectului la termenul propus ar fi de aproximativ 155.000.000 de lei, adică o medie de peste 50 de milioane de lei/an în intervalul 2018-2020. Însă, în ultimii 7 ani ministerul a alocat 70,4 milioane de lei. Făcând un simplu calcul, rezultă că în ritmul acesta lucrările vor fi finalizate în 16 ani!!!

Vom vedea cât ecou va avea asupra coaliției de guvernare PSD-ALDE această interpelare din Parlament, dacă domnii de la guvernare vor arăta bunăvoință față de județul nostru sau vor continua ignorarea lui, așa cum procedează și în cazul aeroportului, al DN18 sau în alte privințe…

(P)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.