ADVERTORIAL: Senatorul Talpoș Iustin vrea alegerea primarilor din două tururi de scrutin!

În luna mai 2015 Parlamentul  României a adoptat cu 278 de voturi, proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind alegerea președinților Consiliilor Județene prin vot secret al consilierilor județeni cu majoritate simplă și a primarilor într-un singur tur. Măsura s-a dovedit a fi una proastă deoarece la alegerile din ultimii ani s-a evidențiat lipsa legitimității celor aleși. Sondajele din ultimele luni sunt o dovadă a acestui aspect, nivelul de încredere al românilor în partidele politice este de 12% și doar de 11% în cazul parlamentarilor. Contactat de jurnalmm.ro, senatorul de Maramureș, Talpoș Iustin a declarat că  acest fapt este datorat atât măsurilor adoptate de executiv, dar și din cauza unei proaste reprezentări a cetățenilor în Parlamentul României.

“Clasa politică este sancționată la vot, drept dovadă numărul mic al românilor care se prezintă la urne. Dau ca exemplu ultimele alegeri parlamentare din România și Ungaria. În cazul vecinilor noștri, prezența la vot a fost de 68%, în timp ce la noi, nici măcar 40% dintre români nu au votat, motivându-și absența prin slaba ofertă electorală, sau prin faptul că au fost dezamăgiți în mod repetat de către aleșii lor. Putem observa un cerc vicios. Un număr mic de oameni se prezintă la urne, apare problema legitimității celor aleși, care, deși au fost votați de către un mic procent al populației, prin faptul că prezența la vot a fost scăzută, obțin majorități. Nefiind reprezentativi, măsurile adoptate de aceștia, nu sunt în interesul întregii populații și de aici apare neîncrederea în clasa politică și nepăsarea cetățenilor. Drept urmare, oameni slabi pregătiți intră în administrația publică și pe listele partidelor”, spune senatorul Iustin Talpoș.

În aceste condiții, Partidul Mişcarea Populară va demara o campanie naţională de strângere a unui milion de semnături pentru susţinerea iniţiativei privind alegerea primarilor din două tururi de scrutin.

(P)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.