ADVERTORIAL: Severica Covaciu, senator PMP  Maramureș,  ia atitudine : solicitare adresată Ministrului Muncii și Justiției Sociale privind eliminarea discriminărilor aduse unor pensionari prin Legea 192/2015 și aduce propuneri privind noul proiect de lege a pensiilor.!

ADVERTORIAL: Severica Covaciu, senator PMP  Maramureș,  ia atitudine : solicitare adresată Ministrului Muncii și Justiției Sociale privind eliminarea discriminărilor aduse unor pensionari prin Legea 192/2015 și aduce propuneri privind noul proiect de lege a pensiilor.!

Severica Covaciu, senator PMP Maramureș,  a adresat o interpelare  Ministrului  Muncii si Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu,  privind  solicitările reprezentanților pensionarilor din Maramureș privind noului proiect de lege a pensiilor dar și problemele apărute în urma aplicării Legii 192/2015:

În urma întâlnirii care a avut loc vineri, 23.02.2018, cu  reprezentanții pensionarilor din județul  Maramureș,  vă aduc la cunoștință câteva din solicitările acestora, privind noul proiect de lege a pensiilor.

  1. Legea pensiilor sa fie una unică și unitară.
  2. Să fie anulate toate celelalte legi privind pensiile speciale exagerate, si noua lege să se bazeze pe principiul contributivității.
  3. Singurele criterii pentru stabilirea pensiilor să fie vechimea in muncă, caștigul realizat, contribuția la fondul de asigurari sociale și grupele de muncă.
  4. Valoarea punctului de pensie să fie stabilit la 45% din salariul brut luat în calcul la fundamentarea bugetului.
  5. Pana la atingerea valorii punctului de 45% din salariul brut, indexarile anuale sa se dea in suma fixă la toți pensionarii.

Una din problemele intens  dezbătute a fost cea  aparută în urma aplicarii Legii 192/2015 prin care pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite şi/sau condiţii speciale, potrivit legii, urmau sa  beneficiaze de o creştere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade cu 50 % sau cu 25 % , dupa caz. Termenul de aplicare al Legii nr. 192/2015 este depasit ( “Recalcularea prevăzută la alin. (1)-(4) se efectuează în termen de 24 de luni, calculat de la data de 1 ianuarie 2016.”) si nici pana la aceasta dată nu sunt emise decizii de recalculare pentru toti potentialii beneficiari.Ba mai mult, și cele emise pana acum pentru cei care au lucrat in subteran sunt, fară exceptie, cu scaderea punctajului ! În aceste condiții au ajuns pe rolul instanțelor de judecată (la tribunale) multe dosare ale pensionarilor afectați de creșterea ….in jos a punctajelor. Și pană la aceasta dată instanțele de judecată au dat caștig de cauza pensionarilor (cu drept de apel).

Referitor la cele relatate mai sus, vă intreb doamna ministru:

  • Care este numarul dosarelor care au ajuns in instanța pe această speță , la nivelul intregii țări si defalcat pe județe ?
  • Cum aveți de gând să stopați aceasta nedreptate facută pensionarilor carora le-ati majorat stagiul complet de cotizare de la 20 la 30 de ani pentru aceasta recalculare facuta degeaba ?
  • Cum justificați discriminarea facută între cele 3 categorii de pensionari care au lucrat in condiții identice ?

Cei pensionați pană la 01.01.2011 sunt cei defavorizati.Cei pensionați între 01.01.2011 si pana la data  la care Legea nr. 155/2016 a intrat in vigoare (23 iulie 2016) , in baza unei cereri adresate Caselor de Pensii beneficiază atat de stagiul complet de cotizare de 20 de ani cât și de majorarea punctajelor medii anuale cu 50 % , ceea ce face ca pensiile acestora sa fie mai mari cu 50 % decat a celor din prima categorie de pensionari. Și in fine, cei pensionați dupa apariția Legii nr. 155/2016, fara cerere, in mod automat beneficiaza de aceste prevederi favorabile (SCC-20 ani si majorarea cu 50 % a punctajelor medii anuale). Oare tot așa zisa noua lege va rezolva problema ?

O statistică anterioară arată că la nivelul județului Maramureș existau 7.097 beneficiari,  adică 11,12 % din total ! In acest moment numarul in mod sigur a scazut pe cale naturală și este in scădere ! Sigur ca instanta de judecata e o soluție, dar aceasta inseamnă timp si bani irositi. Nu cred că este o soluție, doamna ministru?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.