ADVERTORIAL: Un deputat de Maramureș încearcă să repare ce s-a stricat Propunere legislativă pentru înlăturarea inechităților între pensionarii cu grupele I și II

Deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, a anunțat într-o conferință de presă că este aproape de a definitiva o propunere legislativă de modificare a Legii 155/2016 și Legii 192/2015. Cele două legi au creat inechități în rândul pensionarilor cu grupa I și II, stagiu complet de cotizare, pensionați înainte de 1 ianuarie 2011, comparativ cu cei pensionați după această dată. Modificarea legislativă propusă de Duruș a fost creionată după consultarea cu mai multe persoane defavorizate. În esență, propunerea legislativă va urmări ca modul de calcul a punctajului mediu anual pentru cei pensionați înainte de 1 ianuarie 2011 să se facă raportându-se la stagiul complet de cotizare avut în vedere la stabilirea pensiei.

Propunerea deputatului USR vine după ce interpelările făcute către Ministerul Muncii și Justiției Sociale au rămas fără efect. Ministrul PSD, Lia Olguța Vasilescu, a refuzat să îndrepte inechitățile semnalate, deși are o majoritate PSD-ALDE în Parlament. Modificarea legii se impune cu atât mai mult cu cât pensionarii care și-au căutat dreptatea în instanță au avut câștig de cauză. „Sunt deja la nivelul României mai multe hotărâri definitive pronunțate de diverse instanțe prin care li se dau dreptate petenților. În Maramureș, abia la finalul acestei luni au intrat pe rol primele cauze. Se vor câștiga cu siguranță, pentru că s-a creat prin lege o nedreptate. Repararea inechităților din lege este obligatorie pentru că nu toți pensionarii au posibilitatea să ceară o reparație în instanță. În Maramureș sunt peste 7000 de pensionari afectați. Nici 10% nu vor ajunge să intenteze un proces Casei de Pensii care a făcut recalcularea. Pe restul avem obligația să-i apărăm”, a spus Vlad Emanuel Duruș.

Inițiatorul proiectului speră ca parlamentarii PSD-ALDE să nu se opună modificărilor, mai ales că au mai fost încercări de reparare, dar nu au avut susținere politică. Guvernul ar fi trebuit să se autosesizeze după primele hotărâri definite ale instanțelor și să amendeze din oficiu actele legislative a căror prevederi au fost declarate ilegale.

(P)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.