Agenda Parlamentară – Deputat Florin Tataru

FlorinSăptămâna aceasta în plenul Camerei Deputaților s-au dezbătut și aprobat totodată, doua legi importante, și anume: Codul Silvic si Ordonanța 55 privind migrația aleșilor locali.

Noul Cod Silvic adoptat în plen, a fost votat cu o majoritate de 208 voturi ”Pentru”. Am votat cu încredere noul Cod la care s-a lucrat aproape doi ani, întrucât erau necesare îmbunătățiri și clarificări asupra cadrului legal, ambiguu până acum, existent in domeniul silviculturii. Codul silvic va fi un pilon care va sprijini Hotărârea de Guvern în vigoare conform căreia toate transporturile de lemn sunt supravegheate printr-un sistem informatic. Proiectul stabileşte că suprafaţa maximă care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzând construcţia, accesul şi împrejmuirea, este de maximum 250 metri pătraţi în cazul proprietăţilor forestiere mai mari de 5 ha şi de maximum 5% din suprafaţa proprietăţii forestiere, dar nu mai mare de 200 m pătraţi, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică de 5 ha. În plus, un operator economic nu poate achiziţiona sau procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, în baza actelor de punere în valoare autorizate la exploatare şi exploatate la nivel naţional, indiferent de forma de proprietate. O altă prevedere importantă este aceea că preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

Pădurea este un obiectiv de securitate naţională, asa că trebuie să gestionam cu atenție modul în care companiile străine exploatează lemnul din România.

OUG 55/2014 a fost concepută special pentru reglementarea anumitor măsuri privind administraţia publică locală, mai exact pentru a reduce blocajele instituționale din teritoriu. Astfel, aleșii locali au avut la dispoziție o perioadă de 45 de zile pentru a opta să treacă la alt partid fără a-și pierde mandatul. Din păcate, orgoliile politice dintre primari si consilieri stau de multe ori în calea dezvoltării teritoriale, așa că o asemenea lege a fost de bun augur în primul rând pentru cetățeni. O colaborare eficientă la nivelul instituțiilor decizionale locale este necesară si chiar obligatorie. Înțeleg faptul că partidele ce au pierdut o parte considerabilă din aleșii locali au fost nemulțumite, însă trebuie să recunoaștem faptul că aleșii cunosc cel mai bine problemele administrative locale, își cunosc electoratul și au responsabilitatea de a se conforma cerințelor cetățenilor pe care îi reprezintă. Noi avem obligația de a le asigura cadrul legal. Așadar, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dezbătut marți proiectul de respingere a Ordonanţei 55 privind migraţia aleşilor adoptând un amendament al PSD, adoptat si de plenul Camerei Deputatilor, care prevede că „toate efectele juridice, politice sau de altă natură produse ca urmare a exprimării opţiunii de către primari, consilieri ca urmare a Ordonanţei 55 se păstrează în integralitate”. Avem astfel cadrul legislativ necesar care va asigura stabilitatea și fucționalitatea eficientă a instituțiilor administrației publice locale, atât de necesară într-un an în care prioritatea zero este atragerea fondurilor europene într-un ritm accelerat.

Florin Tataru PSD

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.