Săptămâna aceasta, Camera Deputaților a fost for decizional pentru trei propuneri legislative devenite legi, pe care vi le supun atenției.
Prima se referă la proiectul de lege care modifică Legea de Dialog Social. Camera Deputaților a decis că pentru a participa la o negociere colectivă la nivel de unitate un sindicat trebuie să reprezinte 35 % din salariații unității , dar mai prevede și posibilitatea ca angajatorii să rețină și să vireze cotizația de sindicat pe statele lunare de plată dacă acest lucru este solicitat de către acesta și acceptat de membrii săi. Consider că modificarea acestei legi va aduce un plus de valoare dialogului social din România, astfel încât toți actorii și partenerii sociali vor fi mult mai implicați, deziderat care odată atins va aduce certe beneficii mediului economic si social.
A doua lege adoptată, prevede implementarea unui serviciu adaptat nevoilor persoanelor hipoacuzice, cărora să le permită apelarea serviciului de urgență prin mesaje gtratuite de tip SMS la numărul gratuit 113. În România există peste 300.000 de persoane hipoacuzice care nu au posibilitatea să ceară ajutor autorităților atunci cand se confruntă cu o situație de urgență. Inițiativa devenită lege își propune implementarea unui sistem, prin reorganizarea si funcționarea Sistemului National Unic pentru apeluri de urgență, care să răspundă nevoilor acestei categorii de cetățeni, mai ales în contextul în care egalitatea de șanse și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități sunt tot mai intens dezbătute. La acest număr vor putea apela gratuit, prin sms doar persoanele hipoacuzice care sunt înregistrate anticipat în evidenţa Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (S.N.U.A.U.).
Pe lista priorităților legislative ale Guvernului s-a aflat și Proiectul de Lege privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul sănătății în vederea descentralizării. Intervenția legislativa vizează creșterea implicării autorităților administrației publice locale în coordonarea activității spitalelor și stabilirea cadrului legal pentru gestionarea eficientă a asistenței medicale acordată în unele unități sanitare cu paturi. Totodată a fost adoptată o nouă clasificare a spitalelor, în funcție de competențe precum și o nouă modalitate de plăți a obligațiilor restante la furnizorii de medicamente, materiale sanitare și utilități.