Agenda parlamentară

tataruCamera Deputatilor a adoptat săptămâna aceasta cu o majoritate de  274 de voturi pentru, proiectul de lege privind decontarea navetei cadrelor didadctice de la bugetul autorităților publice locale. Initiațiativa legislativă va deveni lege după ce va fi aprobată de Senat, care este în acest caz for decizional. În acest moment, autoritațile publice locale au obligația de a deconta transportul profesorilor de la domiciului la școală, însă primăriile sărace nu își permit să suporte aceste cheltuieli, astfel că profesorii fie nu își mai primesc banii, fie îi primesc cu o foarte mare întarziere. Principala repercusiune este aceea că profesorii puși în această situație, renunță la catedră. Educația este un punct important pe agenda siguranței naționale, iar noi avem obligația de a asigura tuturor copiilor un proces educațional de calitate, dar avem și obligația de a respecta drepturile cadrelor didactice. Finanțarea educației trebuie să se facă direct de la bugetul de stat. Sper că acest proiect legislativ să fie aprobat și în Senat, astfel încât cele 65.000 de cadre didactice care beneficiază de aceste drepturi să primească banii aferenți transportului, direct din finanțarea de bază.

Tot săptămâna aceasta, s-a adoptat în Plenul Camerei  cu o majoritate de 266 de voturi, legea privind redresarea și rezoluția asiguratorilor. Proiectul de lege propune instituirea unui regim care să pună la dispoziția Autorității de Supraveghere Financiară un set de instrumente pentru a interveni într-un stadiu incipient în cazul unui asigurator aflat în dificultate sau în curs de a intra în dificultate, astfel încât să garanteze continuitatea funcțiilor financiare și economice critice ale acestuia, reducând în același timp la minimum impactul negativ al situației de dificultate a asiguratorului asupra pieței asigurărilor și asupra sistemului financiar în ansamblu.  Potrivit proiectului legislativ, ASF este abilitată să intervină în calitate de autoritate de rezoluție a asiguratorilor. Cred că prin crearea acestui cadru legislativ menit să gestioneze crizele financiare, se garantează un grad sporit de predictibilitate și stabilitate. România nu își permite încă o criză precum cea generată de Astra Asigurări, astfel încât o dată cu această lege, designul legislativ a fost gandit atât pentru protecția asiguratorilor, cât și pentru stabilitatea pieței de asigurări.

 Nu în ultimul rând, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților s-a aflat și unul din cele mai importante proiecte de lege pentru agricultura din România. Actul normativ prevedea alocarea unui miliard de euro, în următorii cinci ani, pentru modernizarea infrastructurii primare a sistemului naţional de irigaţii, în vederea reducerii costurilor. Astfel, prin contractarea de fonduri europene și cu ajutorul statului, până în 2020 am fi avut un sistem de irigații modern, atât de necesar agriculturii noastre. Deputații liberali care,  ca de obicei, nu investesc în Romania, s-au abținut de la vot, cu o atitudine echivalentă cu votul împotrivă. Probabil colegii liberali nu înțeleg importanța sistemului de irigații în România și probabil nu știu că fermierii români au nevoie de susținerea statului în acest sens.

Din păcate, din cauza poziției PNL, acest proiect legislativ de o deosebită importanță pentru dezvoltarea României,  nu a fost aprobat în sedința de miercuri a Camerei Deputaților. În acest caz, fie Guvernul inițiază o ordonanță de urgență , care să cuprindă prevederile acestui proiect, ce nu a întrunit voturile necesare, pentru că agricultura în România nu își mai permite să aștepte după responsabilitatea PNL, demonstrate și azi că nu există; fie proiectul  va fi reluat în dezbatere parlamentară în sesiunea următoare. Dezvoltarea agriculturii și implicit dezvoltarea mediului rural rămân pentru PSD  puncte strategice  pe agenda națională.

tataru

 

 

                                                                                                       

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.