Ai o afacere în domeniul HoReCa? Iată cum îți poți ecologiza restaurantul

Industria HoReCa se numără printre cele mai bine dezvoltate segmente ale economiei naționale, iar competiția în cadrul ei este și ea acerbă. Totuși, tot mai mulți antreprenori decid să își deschidă mici afaceri în acest domeniu. Dacă și tu te numeri printre ei sau ai făcut deja primii pași în această direcție, trebuie să faci tot posibilul pentru a te diferenția de competitori.

Dacă urmează să deschizi un restaurant, unul dintre cele mai satisfăcătoare mijloace de a atinge acest țel este ecologizarea lui încă de la început. Conform studiilor, 8 din 10 consumatori sunt dispuși să plătească mai mult în schimbul experienței de a lua masa la un restaurant eco. Pașii pe care îi vei lua în această direcție te vor ajuta, deci, atât din punctul de vedere al profitului și al diferențierii de competiție, cât și din cel al conștiinței personale, căci îți vei putea conduce afacerea știind că participi, în același timp, la salvarea mediului înconjurător.

 Iată care sunt lucrurile pe care le poți face pentru a-ți deschide un restaurant eco friendly!

  • Înlocuiește meniurile clasice cu cele digitale

         Probabil ai observat și tu faptul că tot mai multe cafenele sau restaurante celebre au realizat deja digitalizarea meniurilor. Acest lucru ajută la reducerea risipei de hârtie, sporind, în același timp, confortul clienților tăi. În zilele aglomerate, un meniu digital poate economisi substanțial și timpul angajaților, căci nu vor mai fi nevoiți să realizeze câte un drum suplimentar la fiecare consumator pentru aducerea meniului. Clientul nu va trebui decât să se așeze la masă și să scaneze cu telefonul codul aferent acestuia.

De asemenea, POS-urile cu chitanță digitală se numără printre cele mai noi descoperiri ale pieței. Cum facturile și chitanțele reprezintă una dintre cele mai mari mijloace de risipă a hârtiei, un astfel de POS poate fi soluția salvatoare. Acesta funcționează în exact același mod precum aparatul clasic, însă chitanța nu este tipărită pe hârtia specială, ci trimisă digital clientului pe telefon sau e-mail.

  • Construiește-ți meniul în funcție de sezon

         Pentru a avea un restaurant sustenabil, construiește-ți, pe cât posibil, oferta în funcție de sezon. Află aici care sunt alimentele specifice fiecărui anotimp în parte și elaborează pe baza lor feluri de mâncare exclusiviste. Acest lucru nu numai că te va ajuta în loializarea clienților, căci aceștia vor găsi la restaurantul tău ceea ce alte localuri nu le oferă, ci și la reducerea costurilor de aprovizionare, reducând din risipa alimentară lunară.

  • Folosește echipament și surse de energie sustenabile

         Atunci când achiziționezi echipamentul de care ai nevoie în restaurantul tău, precum frigidere, aparate de aer condiționat sau aragaze, investește în aparatură eficientă din punctul de vedere al consumului. Deși acestea au un preț de pornire puțin mai piperat decât echipamentele clasice, investiția va fi amortizată într-un timp relativ scurt, căci vei suporta costuri de întreținere exponențial mai mici decât competitorii tăi, care nu au recurs la aparatură eficientă energetic.

De asemenea, este o idee foarte bună să instalezi panouri fotovoltaice. Reprezentând una dintre principalele surse de energie sustenabilă, acestea nu numai că îți vor reduce considerabil din cheltuielile anuale, ci te vor scuti de o parte din plata anumitor taxe și impozite. Dacă prețul de achiziție al unor astfel de panouri ți se pare prea mare, nu îți face probleme: ca antreprenor din domeniul HoReCa poți beneficia prin programul Electric up de fonduri guvernamentale nerambursabile pentru achiziția și instalarea acestora. Dacă aplici la acest program suma pe care o poți primi poate atinge inclusiv 100.000 de euro. 

  • Aprovizionează-te local

Nu miza doar pe alimentele importate. Găsește surse de aprovizionare locală chiar în apropierea orașului tău! Acest lucru îți va reduce considerabil din costurile de transport și te va ajuta, în același timp, să închei parteneriate stabile cu colaboratorii locali. De asemenea, clienții tăi vor aprecia cu siguranță originea românească și prospețimea alimentelor și ingredientelor pe care le folosești la prepararea felurilor de mâncare!

Deși poate părea un drum greu la început, un restaurant sustenabil este o idee de afaceri cu un potențial extraordinar. Într-un secol în care se pune tot mai mult accent pe sănătatea mediului și pe ecologizare, fii cu un pas înaintea tuturor și deschide-ți o astfel de afacere!Sursă foto: Shutterstock.com. 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.