Ai probleme cu semnalul Wi-Fi din cauza vecinilor?

Poţi avea probleme cu semnalul wireless din cauza vecinilor, la fel cum poţi avea probleme cu termostatul de la centrală tot din cauza acestora. Cum este posibil acest lucru? Simplu! Pentru a funcţiona, atât primul, cât şi cel de-al doilea dispozitiv, necesită un canal de comunicare.

Spre exemplu, termostatul funcţionează prin unde radio şi pentru a putea să comunice cu centrala termică, trebuie să îi setezi o anumită frecvenţă, care să se regăsească şi în memoria centralei.

În cazul dispozitivului wireless, poţi reduce interferenţa wireless pentru reţeaua ta prin selectarea celui mai puţin aglomerat canal. Acest lucru poate fi realizat prin mai multe sisteme de operare precum Linux, Android, Windows şi MacOS cu ajutorul unor unelte externe sau încorporate precum iwlist, WiFi Analyzer, wavemon, diagnostics utility, spun cei de la Fossbytes. Un canal mai puţin congestionat înseamnă că vei putea obţine viteze mai mari în reţeaua ta.

Indiferent unde locuieşti, în jurul tău cu siguranţă există un număr destul de mare de reţele Wi-Fi. În afară de reţeaua ta, acestea pot fi reţele wireless ale vecinilor sau ale locaţiilor publice din apropierea locuinţei tale, precum cafenele sau birouri.

Toate aceste reţele wireless utilizează benzi de 2.4 GHz sau 5 GHz, iar în unele cazuri întâlnim şi reţeaua de 60 GHz WiGig. Aceste benzi de frecvenţă sunt împărţite în fragmente sau canale care sunt folosite pentru a transporta informaţia peste undele radio.

Banda de 2.4 Ghz are 14 canale diferite, începând de la 2.412 GHz până la 2.462 GHz. Doar canalele 1, 6, 11 nu se suprapun. Dar, în scenarii practice, doar 13 canale sunt utilizate dintr-un total de 14. Pe de altă parte, banda de 5 GHz are mult mai multe numere de canale.

Existenţa mai multor reţele Wi-Fi în vecinătatea locuinţei tale poate duce la interferenţa semnalelor, iar astfel poate fi afectată viteza reţelei tale. Poţi rezolva această problemă prin configurarea routerului să opereze pe un canal care este cel mai puţin folosit de celelalte routere.

Cum configurezi routerul Wi-Fi să folosească cel mai bun canal

Configuraţia variază de la un router la altul şi de la un producător de routere la altul. Dar, pentru fiecare în parte va trebui să foloseşti un browser web de unde să efectuezi modificările necesare.

De regulă, 192.168.1.1 sau 192.168.0.1 sunt adresele IP stabilite în mod implicit pentru a accesa interfaţa routerului wireless. Ar fi normal ca username-ul să fie ADMIN, iar parola tot ADMIN. Poţi găsi opţiunea de schimbare a canalului în setările de Wi-Fi ale routerului sau în setările WLAN.

Sursa: noobz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.