Ajutând Moldova, ne ajutăm implicit pe noi!

nutu Doamnelor şi domnilor deputaţi, Noul Guvern al Republicii Moldova s-a format cu oarecare greutate, dar trebuie remarcată componenta majoritară pro-europeană care a definit, în final, acest demers politic major. Până la urmă, noul Executiv de la Chişinău, condus de primul-ministru Chiril Gaburici, se află în faţa celei mai dificile perioade de după înfiinţarea acestui stat, deoarece trebuie să depună oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană, în conformitate cu Acordul de asociere semnat în acest sens anul trecut.

În contextul definitivării greoaie a Guvernului moldovean, autorităţile statului român sunt obligate să dea dovadă de acelaşi pragmatism ca şi până acum, în susţinerea reformelor şi proiectelor pro-europene ale ţării vecine şi înrudite prin istoria comună. România trebuie să îşi ia toate măsurile de prevedere pentru ca Republica Moldova să păstreze parcursul demarat, deoarece o eventuală şi nedorită alunecare a sa înspre est, aspect de luat în seamă cu seriozitate, va înrăutăţi situaţia noastră în contextul delicat geopolitic şi strategic actual. În aceste condiţii, este vital ca România să ajute Moldova şi mai susţinut, deoarece ajutând-o, ne ajutăm, şi practic şi teoretic, pe noi înşine! Este fundamental ca noul Guvern de la Chişinău să simtă şi în perioada următoare sprijinul Bucureştiului, ajutorul nostru, deoarece, dincolo de populaţia românească aflată peste Prut şi de originile noastre comune, situaţia contextuală actuală îndeamnă la prudenţă şi chiar la condescendenţă reciprocă. Cu alte cuvinte, România trebuie să contribuie determinant la percepţia cetăţenilor moldoveni şi a conducerii acestora cu privire la importanţa redimensionării identităţii lor etnice, naţionale şi culturale, sub generoasa umbrelă a Uniunii Europene.

Consider că evenimentele recente din estul României şi Moldovei sunt de natură să ne apropie şi mai mult! În ciuda acordului de pace semnat la Minsk, în estul Ucrainei continuă să fie un război în toată regula, zilnic mor sute de oameni nevinovaţi, iar expansiunea rusească, mascată sub tot felul de subterfugii jenante şi impardonabile, nu se va opri curând. În acest timp, liderul Opoziţiei de la Moscova, Boris Nemţov, este ucis în plin centrul capitalei, la doi paşi de Kremlin, într-o zonă supravegheată şi păzită cu cerbicie. Pe de altă parte, graniţele noastre terestre şi maritime sunt din ce în ce mai hăituite de aparatura militară rusă, de avioane şi submarine, fapt care nu ne este tocmai confortabil. Iată tot atâtea motive de reconfirmare a imprevizibilităţii estice, o zonă destructurată psihic, moral şi teritorial, un teritoriu unde orice se poate întâmpla, şi vorbim de un spaţiu aflat la doar 1.000 de kilometri de Bucureşti!…

Astfel, misiunea României de a uşura în toate felurile posibile o integrare cât mai rapidă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană devine un deziderat la fel de important, dacă nu chiar mai important, pentru noi şi politica noastră externă. Avem nevoie de predictibilitate, de iniţiative noi, de construcţii comune, de protecţia succeselor obţinute până acum împreună, deoarece trăim într-o perioadă în care, mai mult, ca oricând, toată lumea verifică şi conjugă la pozitiv expresia „facem ce trebuie să facem…”.

Faptul că Republica Moldova se repliază din mers trendului evenimentelor ce o înconjoară şi ne înconjoară nu este deloc de mirare! Specialiştii în geopolitică vorbesc pe şleau despre o disipare, o diluare, a procesului de europenizare a Republicii Moldova, devenit dintr-o dată deloc ireversibil. Aşadar, Moldova nu opreşte reformele aşteptate de Europa în vederea integrării, ci doar le încetineşte, într-un mod care să fie plăcut ochiului marii puteri de la Răsărit.

În consecinţă, România are nevoie de o atenţie sporită vis-a-vis de acţiunile viitoare ale Moldovei, precum şi de, cum spuneam, intensificarea pârghiilor prin care putem contribui la continuarea parcursului ei european. Încercările de supravieţuire ale Moldovei nu sunt nici blamabile, nici supuse vreunui reproş capital! Amplasarea sa în actualul context nefericit din est o obligă la o poziţie repliabilă în orice moment, funcţie de evoluţiile care-i pot afecta integritatea şi viitorul. Aşteptăm deci o reacţie promptă şi viabilă a autorităţilor române, a preşedintelui şi a ministrului Afacerilor Externe, în aşa fel încât să reuşim o trecere constructivă şi antrenantă de la vorbe la fapte, de la vizite de protocol şi întâlniri diplomatice, la lucruri concrete, la date vizibile, în scopul creşterii nivelului de atractivitate europeană a Republicii Moldova.

Deputat UNPR Maramureş,                                       

NUŢU FONTA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.