Al optulea continent de pe Terra, cel mai misterios dintre toate. A fost găsit după 375 de ani

Oamenilor de știință le-a luat 375 de ani pentru a descoperi cel de-al optulea continent al lumii.

În 2017, mai mulți geologi au ajuns în atenția comunității științifice atunci când au anunțat descoperirea Zeelandiei – Te Riu-a-Māui în dialectul Māori, un vast continent de 4,9 milioane de kilometri pătrați, aproximativ de șase ori mai mare decât Madagascar.

Deși enciclopediile, hărțile indicau doar șapte continente, echipa a susținut cu încredere că acest lucru este greșit. Într-un final, sunt opt continente. De asemenea, acest nou continent este și cel mai mic, cel mai subțire și cel mai nou din lume.

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Oferte de nerefuzat 2021

Interesant este că 94% din acest continent este sub apă, cu doar o mână de insule, cum ar fi Noua Zeelandă, ieșind din adâncurile oceanice.

Dar acesta este doar începutul. Au trecut patru ani și continentul este mai enigmatic ca oricând, secretele sale sunt păzite de 2,5 km de apă. Cum a fost format? Cine sau ce trăia acolo? Și cât timp a fost sub apă?

Zeelandia făcea inițial parte din vechiul supercontinent din Gondwana, care s-a format acum aproximativ 550 de milioane de ani și, în esență, reunea tot teritoriul din emisfera sudică.

Apoi, acum aproximativ 105 milioane de ani, „datorită unui proces pe care nu îl înțelegem pe deplin, Zeelandia a început să se îndepărteze de restul continentului”, a spus Andy Tulloch, geolog la Institutul de cercetare GNS Science din Noua Zeelandă.

Originile neobișnuite ale celui de-al optulea continent îl fac deosebit de interesant pentru geologi. De exemplu, încă nu este clar cum a reușit Zealandia să rămână întreagă, când este atât de subțire, și să nu se dezintegreze în alte mici bucăți de pământ.

Un alt mister este momentul exact în care Zeelandia a ajuns sub apă – și dacă a fost vreodată, de fapt, deasupra oceanului. Acest lucru ridică și întrebarea referitoare la cine sau ce a trăit acolo.

Cu climatul său blând, Gondwana în sine a găzduit o gamă largă de floră și faună, inclusiv primele animale terestre cu patru membre și mai târziu, chiar și titanozaurii.

SURSA

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.