Alba-neagra sau Școala doctorală?

univUna din marile greșeli ale băimarenilor este faptul că au acceptat dizolvarea Universității de Nord în Politehnica  din Cluj. O consecință a acestui act măreț este distrugerea școlii doctorale. Câți dintre noi puteam visa ca dintr-un institut pedagogic de trei ani, similar universităților muncitorești, să  apară, ce-i drept, în jumătate de secol, o universitate respectată. Dar ca și economia județului, și  destinele universitare au încăput pe mâna unor foști activiști UTC sau a eigonilor acestora  și s-a ales praful de toată munca și prestigiul universitar. Nu mai puțini de 36 de doctoranzi au fost frustrați de  legitimul lor drept de a fi susținuți de societate în demersul lor doctoral. Acele sume mdeste au fost plătite doar 9 (nouă) luni, iar de aproape doi ani, sumele alocate prin proiecte europene au fost mătrășite. Vina este de factură tehnică  POSDRU – a intrat pe mâna  mafioților și, ca atare, finanțarea a fost sistată. Promisiuni deblocante sunt emise pentru data de 15 iunie, dar cum minciuna adapă adevărul, îmi vine greu să cred că se vor relua bunele maniere de finanțare a școlilor doctorale.

Pierzându-se identitatea juridică a Universității de Nord, politehnicienii din Cluj nu găsesc de cuviință să finanțeze nimic din ceea ce are bun învățământul din provincia provinciei. Cam așa se va întâmpla și dacă dă dracu’ să facem parte dintr-o regiune a căror guvernatori vor fi din neamul CARITAS.

Bursa doctoranzilor a fost plătită doar nouă luni

Se pare că plumbul din aerul  băimărean  nu a putut fi eliminat din anumite creiere, care au acceptat cu stoicism  jugănitul, numai ca un fost rector să rămână prorector. Proiectul în cauză avea număr de contract POSDRU-88 /1.5/S/56661 având titlul: Creșterea competitivității tinerilor cercetători în sprijinul  societății bazate pe cunoaștere, început în 2010 finalizat în 2013, dar doctoranzii nici la ora actuală nu și-au luat banii contractați. Cuantumul unei burse aprobate era de 1.850 lei de persoană, nouă luni s-au dat acești bani, dar următoarele 36 de luni au rămas  în aer. Beneficiarul contractului era Universitatea de Nord din Baia Mare, suma contractată este de 5.437.347 lei si a fost finanțată prin Programul Operațional Sectorial Deyvoltarea Resurselor Umane axa prioritară1 – Educație și formare profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștere. Domeniul major de intervenție 1.5 fiind  Programe doctorale și postdoctorale în sprijinul  cercetării. Europa a finanțat acest program, dar după așa zisa fuzionare a Universității de Nord cu universitatea tehnică din Cluj Napoca au dispărut și plățile către cercetători, respectiv doctoranzi, chiar dacă sunt semnate contracte generale și individuale. Acești pseudo universitari care au pus laba pe Universitatea de Nord din Baia Mare cred că legea contractelor este discutabilă și poate fi batjocorită. Ei, nu este chiar așa! Banii care au fost destinați unei școli doctorale trebuie să ajungă exact la cei care îi merită și nu să fie bălmășiți în arhicunoscutul mod românesc. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.