Alertă. Înşelătorie pe WhatsApp. Nu daţi click dacă primiţi acest mesaj….

Alertă. Înşelătorie pe WhatsApp. Nu daţi click dacă primiţi acest mesaj….

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Națională (CERT-RO) lansează un avertisment privind o nouă metodă de înşeletorie prin intermediul WhatsApp. Sunt oferite, astfel, vouchere false la Lidl sau Adidas.

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

START OFERTE ANTALYA 2020-PLECARE CU AVIONUL DIN BAIA MARE

CERT-RO a primit în ultimele zile numeroase notificări cu privire la propagarea unor campanii de tip scam prin intermediul unor aplicaţii de mesagerie precum WhatsApp, identitatea vizuală a Lidl şi Adidas fiind copiată şi utilizată abuziv de către atacatori.

Odată ce link-ul voucherului este accesat, persoana este redirecţionată către un chestionar cu mai multe întrebări, la finalul cărora este promis voucherul de cumpărături. Pentru a obţine voucherul, este nevoie de apăsarea butonului „DISTRIBUIE”, moment în care mesajul ajunge la toată agenda de contacte.

Şi acesta nu este ultimul pas. După distribuire, vctima este redirecţionată către mai multe site-uri care colectează datele şi instalează aplicaţii dăunătoare pe telefon sau laptop.

Echipa CERT-RO recomandă evitarea accesarea unor astfel de link-uri şi redistribuirea lor şi, în cazul ofertelor promoţionale sau a concursurilor organizate online, validarea existenţei unor astfel de iniţiative pe canalele oficiale ale companiilor implicate (webiste, canale oficiale de social media).

De asemenea, aceştia recomandă: citiţi cu atenţie a instrucţiunilor oferite şi fiţi atenţi la exprimare, ortografie sau corectitudinea gramaticală a textului! În cazurile prezentate, mesajul este unul extrem de prost redactat în limba română, unul evident tradus automat din alte limbi; dacă aţi introdus pe astfel de site-uri date personale, date de acces la conturi sau date financiare, schimbaţi parolele pentru conturile aferente, activaţi autentificarea în doi paşi (acolo unde există) şi notificaţi de urgenţă banca, dacă aţi introdus date de card. În cazul în care sesizaţi tranzacţii suspecte din cont şi aţi suferit pagube financiare, ne puteţi scrie despre cazul dvs. la adresa alerts@cert.ro. Pentru deschiderea unei investigaţii, va fi totodată necesar depuneţi o plângere la cea mai apropiată secţie de Poliţie.

Lidl deja a publicat un mesaj pe Facebook legat de acest scam, prin care specifică clar că nu organizează astfel de concursuri sau promoţii în această perioadă şi îşi sfătuieşte clienţii să nu se lase păcăliţi în a introduce date pe astfel de site-uri.

„Așa cum ați sesizat, suntem ținta unor campanii online care folosesc în mod abuziv numele nostru. Campaniile nu au fost inițiate de către noi și am făcut demersurile necesare pentru ca activitatea abuzivă a acestor site-uri să fie închisă. Monitorizăm apariția unor noi astfel de site-uri, care folosesc în mod fraudulos numele Lidl, și vă vom ține la curent în legătură cu posibile astfel de situații tot aici, pe pagina noastră oficială de Facebook. Recomandarea noastră rămâne aceea de a nu accesa site-urile respective. Siguranța clienților noștri este prioritară pentru noi, chiar și atunci când vorbim despre mediul online. Vă mulțumim!”, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook a celor de la LIDL. Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.