ALERTĂ NAȚIONALĂ! PRODUSUL TRADIȚIONAL din magazin naște un PERICOL URIAȘ

ALERTĂ NAȚIONALĂ! PRODUSUL TRADIȚIONAL din magazin naște un PERICOL URIAȘ
Tradiția se schimbă, chiar și în bucate. Deși pe etichetele zacuștilor de la rafturile supermarketurilor scrie „ca la mama acasă” sau „rețetă originală”, de fapt, aceste produse sunt îmbogățite cu foarte mult zahăr, amidon și aditivi care pun sănătatea în pericol atunci când sunt consumate în mod repetat. Mai rău, cei care suferă de forme agresive de diabet pot ajunge la spital după consumul a câtorva linguri de zacuscă „tradițională”.
Zacusca, simbol drag și atât de gustos al cămărilor noastre la vremea toamnei, nu se aseamănă cu cea făcută de bunici. Acum, gustul este îmbogățit cu zahăr și alte „suplimente” nesănătoase și care pot afecta grav sănătatea copiilor și bătrânilor pe termen lung.

55 de tipuri, testate în laborator

Un studiu al Asociației Pro Consumatori, fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat conţinutul a 55 mărci de zacuscă de/cu ciuperci, de/cu vinete, de fasole, țărănească, macedoneană, clasică, cu pește, comercializate în marile structuri comerciale.

Din păcate, rezultatele găsite în mostrele trimise la laborator sunt înfiorătoare, dacă ținem cont că acest aliment este de nelipisit de pe mesele oamenilor în sezonul rece, în deosebi în perioadele de post.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu (foto). Experții APC au analizat conţinutul a 27 mărci de zacuscă de/ cu ciuperci, 14 mărci de zacuscă de/cu vinete, 5 mărci de zacuscă de/cu fasole și alte 9 mărci de zacuscă (macedoneană, bulgarească, țărănească, cu pește).

Ingredientele regăsite în compoziția sortimentelor analizate sunt următoarele: hribi, vinete coapte, ghebe, gălbiori, bureți de fag, hribi, ciuperci pleurotus, ciuperci champignion, carne de pește separată mecanic, fasole, gogoșari copți, pastă de ardei dulce, tomate, morcovi, ceapă, ardei gras, ardei roșu, pastă de roșii, ardei capia copți și decojiți, piure de cartofi, ulei de floarea soarelui, piper, foi de dafin, usturoi, zahăr, sare, amidon din porumb și amidon de cartofi.

Exagerat de multă sare!sursa:evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.