Aleşii locali traseişti pot răsufla uşuraţi: Comisia Juridică a Camerei Deputaților a decis că pot să-şi păstreze mandatele!

alesiComisia juridică a Camerei Deputaților a hotărât marți ca aleșii locali care și-au schimbat partidul în baza ordonanței 55/2014 să-și păstreze mandatele.

Comisia a dezbătut marți ordonanța de urgență 55/2014 care a permis aleșilor locali să plece de la un partid la altul și a decis să inițieze un proiect de lege care să respingă această ordonanță declarată neconstituțională de Curtea Constituțională, potrivit Agerpres.

Comisia juridică a respins două amendamente formulate de PNL care prevedeau ca primarii, președinții de consilii județene și consilierii locali și județeni care și-au schimbat partidul în baza ordonanței 55 să își piardă mandatele în momentul în care legea de respingere a ordonanței va fi publicată în Monitorul Oficial. Un alt amendament respins de Comisia juridică prevedea că schimbarea partidului de către aleșii locali în baza ordonanței 55 constituie abuz în serviciu. Amendamentele au fost respinse cu 13 voturi împotrivă, 7 pentru și două abțineri.

Secretarul comisiei, deputatul PNL Gabriel Andronache, a declarat în cadrul dezbaterilor că ceea ce a decis comisia nu este în acord cu cerințele Curții Constituționale.

„Considerăm o modalitate nefericită cea în care considerați dumneavoastră, majoritatea parlamentară, să reglementați această situație și credem că nu reprezintă punerea în acord cu decizia Curții Constituționale. Pe cale de consecință, în măsura în care formula pe care o veți adopta nu corespunde deciziei Curții, ne rezervăm dreptul de a ataca din nou la Curte ceea ce veți reglementa dumneavoastră”, a spus Andronache.

Membrii Comisiei juridice au respins de asemenea un amendament adoptat în Comisia de administrație, cea care a făcut un raport prealabil prin care se interzice Guvernului de a emite ordonanțe „ale căror efecte pot încălca principiile constituționale ale statului de drept și deciziile Curții Constituționale”.

„Este o aberație juridică. E de la sine înțeles acest lucru și tocmai de aceea există o curte Constituțională care să cenzureze eventualele derapaje. E ca și cum se interzice românilor să săvârșească infracțiuni”, a precizat președintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.