Amenzi de până la 50.000 de lei pentru şoferii care încalcă această regulă. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial de mai bine de două săptămâni

Agenția Națională de Administrare Fiscală introduce sigiliul electronic, iar șoferii riscă amenzi usturătoare dacă nu respectă obligațiile.

Amenzi de până la 50.000 de lei pentru şoferii care încalcă această regulă. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial de mai bine de două săptămâni
Sistemul naţional RO eSigiliu este reglementat prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, act normativ publicat în Monitorul Oficial din 27 octombrie 2023.

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi a transmis recent o informare prin care a adus lămuriri în legătură cu acest sistem.

”În vederea asigurării respectării trasabilităţii transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României se instituie Sistemul Naţional RO e-Sigiliu, un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice și a unei aplicaţii informatice care permite autorităţilor competente determinarea potenţialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent dacă acestea se află în tranzit sau au ca destinaţie finală un operator economic de pe teritoriul naţional”, se arată în comunicare, potrivit Agrointel.

Sigiliul inteligent are rolul de a înregistra date și de a trimite informații despre stare și poziție către o aplicație informatică, în scopul urmăririi deplasării pe calea rutieră a bunurilor.

”În cazul aplicării de sigilii inteligente pe mijloacele de transport, conducătorul auto are obligaţia asigurării integrităţii acestora, iar neîndeplinirea acestei obligaţii constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă de la 20.000 la 50.000 lei”, se mai precizează în comunicat.

ANAF și Autoritatea Vamală Română se vor ocupa de aplicarea sigiliilor inteligente și de monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul naţional.

Potrivit legislației în vigoare, implementarea sistemului informatic care va permite funcționarea sigiliului electronic are un termen de 60 de zile, anume până la data de 26 decembrie 2023.sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.