ANUNŢ-BOMBĂ de la BĂNCILE din ROMÂNIA: NU mai sunt BANI

Emoţii pentru românii cu dosare în aşteptare pentru un credit Prima Casă. Multe bănci au terminat banii pentru garanţii, iar programul nu va fi reluat în 2016. ECONOMICA.NET îţi spune care bănci mai acordă credite Prima Casă şi de ce autorităţile se gândesc să pună capăt programului care a debutat în 2009 şi a ajuns să reprezinte mai bine de jumătate din creditele imobiliare ale românilor.

Prima Casă a dominat creditarea imobiliară în ultimii ani. Acum, autorităţile spun că distorsionează piaţaBanii sunt pe terminate

După ce am aflat că Prima Casă nu va fi reluat anul viitor şi motivele din spatele acestei decizii, să vedem ce şanse mai au românii să contracteze un credit garantat de stat pentru achiziţia de locuinţă până la sfârşitul acestui an, în cadrul ediţiei 2015 a programului.

BCR, Banca Transilvania, ING Bank, CEC Bank şi Piraeus Bank nu mai au fonduri disponibile din plafonul de garanţii pentru Prima Casă. Informaţia a fost verificată la centrele de relaţii cu clienţii ale băncilor, cu excepţia ING Bank, singura dintre cele cinci al cărei departament de relaţii cu presa a răspuns întrebărilor ECONOMICA.NET.

Tot de la relaţii clienţi am aflat că BRD, UniCredit, Intesa Sanpaolo Bank şi Credit Agricole mai au la dispoziţie fonduri pentru garantarea creditelor Prima Casă, însă banii sunt pe terminate, iar finalizarea cu succes a dosarelor noi depinde în primul rând de câte dosare sunt în aşteptare, de evoluţia acestora şi de cât de repede se mişcă procedura.

Băncile care nu mai au bani sau unde fondurile sunt pe terminate încurajează clienţii să se orienteze către un credit ipotecar obişnuit, unde avansul poate ajunge la 30% din valoarea locuinţei.

Reprezentanţii Banca Românească şi Marfin au confirmat pentru ECONOMICA.NET că mai au bani pentru Prima Casă şi pot acorda în continuare credite până la sfârşitul anului.

„Banca Românească nu a epuizat plafonul alocat pentru creditele Prima Casă, iar suma pe care o mai avem ne este suficientă până la sfârşitul anului. Acceptăm în continuare cereri și acordăm credite Prima Casă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dan Grigoriu, directorul diviziei Produse si Segmente Retail la Banca Românească.

Departamentele de relaţii cu clienţii de la Raiffeisen Bank, Bancpost şi Alpha Bank spun de asemenea că aceste bănci mai pot acorda credite Prima Casă.

Deşi OTP Bank figurează în lista băncilor participante la programul Prima Casă 2015, reprezentanţii băncii din departamentul de relaţii clienţi spun că banca nu acordă credite Prima Casă, iar clienţii sunt îndrumaţi către un credit imobiliar obişnuit.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.