Anunt bomba! Lista publicata! E pentru toti pensionarii

Un magistrat pensionat ia cea mai mare pensie specială plătită de Casa de Pensii Publice: peste 34.700 lei net, arată datele instituţiei comunicate la solicitarea ECONOMICA.NET. Iată lista celor mai mari pensii speciale plătite în luna iunie pensionarilor din rândul diplomaţilor, parlamentarilor, aviatorilor, grefierilor şi auditorilor Curţii de Conturi.

ECONOMICA.NET a intrat în posesia unui document oficial al Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), în care sunt evidenţiate cele mai mari pensii speciale plătite în luna iunie pensionarilor din rândul magistraţilor, personalului civil navigant din aviaţia civilă, auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi, diplomaţilor, consulilor, parlamentarilor şi personalului auxiliar de specialitate al instanţelor şi parchetelor.

Un magistrat pensionat a avut în luna iunie cea mai mare pensie specială plătită de Casa Naţională de Pensii Publice. Acesta a încasat în iunie aproape 41.000 de lei brut lunar, adică peste 34.700 lei lei net, potrivit informaţiilor pe care instituţia le-a comunicat la solicitarea ECONOMICA.NET.

Peste 37.650 de lei din valoarea brută a pensiei încasate de magistratul pensionat este suportată însă de la bugetul de stat, alimentat din taxele plătite obligatoriu de fiecare român şi firmă din această ţară. De fapt, pensionarului i se cuvine o pensie de circa 3.300 lei brut pe lună, doar în baza contribuţiei sale la bugetul asigurărilor sociale, potrivit informaţiilor pe care ni le-a comunicat CNPP.

Cea mai mare pensie încasată în luna iunie de un aviator pensionat ajunge la aproape 39.200 de lei brut lunar, arată datele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), obţinute de Economica.

Iată lista completă a celor mai mari pensii speciale plătite în iunie 2017 de Casa de Pensii Publice, potrivit datelor CNPP, obţinute de Economica:

Categorie de beneficiari plătiţi de Casa Naţională de Pensii Publice Cea mai mare pensie specială plătită în luna iunie 2017 – cuantum brut
Magistraţi Aproape 41.000 de lei
Aviatori 39.200 de lei
Auditori externi ai Curţii de Conturi 15.200 lei
Parlamentari 14.400 lei
Diplomaţi şi consuli 12.700 lei

Personal auxiliar de specialitate al instanţelor şi parchetelor

12.100 lei

Sursă informaţii: document oficial al Casei Naţionale de Pensii, ajuns în posesia ECONOMICA.NET.

În primul semestru al acestui an, contribuabililii au virat, prin taxele şi impozitele plătite la stat, de peste trei ori mai mulţi bani la pensiile speciale ale civililor decât bugetul asigurărilor sociale, din care li se plătesc pensionarilor de lux cotele de pensie cuvenite doar în funcţie de cât au contribuit efectiv la pensii, la fel ca restul românilor, arată o analiză Economica.

Peste 70,16 milioane de euro am plătit de la bugetul de stat, adică din taxele şi impozitele plătite la stat de contribuabli – la pensiile de serviciu ale procurorilor, judecătorilor, grefierilor, personalului civil navigant din aviaţia civilă, auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi, personalului diplomatic şi consular, parlamentarilor care s-au pensionat, potrivit datelor CNPP comunicate exclusiv pentru ECONOMICA.NET.
Spre comparaţie, de la bugetul asigurărilor sociale de stat s-au plătit 19,02 milioane de euro în primul semestru al acestui an pentru pensiile speciale din evidenţa Casei Naţionale de Pensii, potrivit informaţiilor comunicate de CNPP în exclusivitate pentru  Economica. Aceştia sunt de fapt banii cuveniţi beneficiarilor de pensii speciale, în funcţie de contribuţia efectivă a fiecărui pensionar la bugetul asigurărilor sociale de stat.

De ce cotizăm obligatoriu la pensiile speciale plătite de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP)?

O serie de legi, despre care Economica a scris pe larg aici, le oferă privilegii pe viaţă magistraţilor, parlamentarilor, personalului diplomatic şi consular, personalului civil navigant din aviaţia civilă, grefierilor, auditori publici externi ai Curţii de Conturi.
De exemplu, pensiile de serviciu plătite de CNPP nu sunt plătite doar din bugetul asigurărilor sociale de stat, adică în funcţie de contribuţia efectivă a beneficiarului la bugetul asigurărilor sociale de stat, ci şi din bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, persoane fizice şi juridice. Acesta este doar unul dintre privilegiile legiferate pentru beneficiarii de pensii de serviciu, în comparaţie cu restul românilor.

Citeşte pe larg despre privilegiile pensionarilor de lux ai României în analiza: Solidari la bunăstarea pensionarilor de lux: contribuabilii au plătit peste 70 de mil. euro la pensiile speciale ale civililor în primul semestru

În luna iunie, peste 8.600 de persoane aflate în evidenţa Casei Naţionale de Pensii (CNPP) au încasat pensie de serviciu, conform informaţiilor transmise de instituţie.

Sursa: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.