Anunţ-bombă pentru toţi fumătorii! Una din şase ţigări este de contrabandă

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în luna septembrie la 15%, cu 1 p.p. mai puţin decât în iulie, revenind la nivelul din vara anului 2016. România rămâne sub media europeană, de 10%. Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în 2016 un nivel mediu de 16,8%, cel mai ridicat nivel din 2011.

„Regiunea nord-est rămâne și în septembrie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, înregistrând o pondere de 37,6%, în scădere cu sub 1 p.p. față de luna iulie. Regiunea vest continuă să aibă o cotă ridicată a comerțului ilicit, de 26,6%, iar trendul de creștere din iulie se menține (plus 2,1 p.p. față de iulie). În septembrie, cea mai substanțială majorare a pieței negre se înregistrează în partea de nord-vest a țării (plus 4,7 p.p. comparativ cu iulie, până la 16,1%). O cotă ridicată se înregistrează și în sud-vest (19,2%), chiar dacă se află în scădere (minus 2,8 p.p.) Din punct de vedere al provenienței, categoria „cheap whites” (mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre) continuă să dețină cea mai mare pondere (57,3%), urmată de produsele provenite din Moldova (25,7%, în creștere cu 0,5 p.p. față de iulie) și Ucraina (10,9%, în creștere cu 2,4 p.p.). Ponderea produselor provenite din Serbia rămâne relativ constantă”, a declarat Marian Marcu, Director Novel Research.

„În ciuda faptului că autoritățile de control apasă puternic pedala anticontrabandă, pentru 1 din 6 țigări consumate în România în continuare nu se plătește nicio taxă. Cererea pentru produse mai ieftine, netaxate, va exista întotdeauna. Atâta timp cât contrabandiștii vor considera că pot face bani ușor încălcând legea, atâta timp cât sancțiunile prevăzute în lege pentru traficul ilicit vor continua să nu reflecte pe deplin gravitatea pericolului social al faptelor, toate eforturile forțelor de ordine vor rămâne fără un impact decisiv”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al British American Tobacco România.

„Autoritățile de aplicare a legii, Poliția, Poliția de Frontieră, Vama, DIICOT, au depus eforturi susținute pentru a ajunge la acest rezultat vremelnic. În fiecare zi citim în presă despre destructurări de rețele sau capturi notabile pe tot teritoriul țării, de la Halmeu în Vrancea și de la Otopeni la Giurgiu. În lipsa coordonării dintre cei chemați să facă legi și cei obligați să le aplice, asistăm însă la o muncă sisifică, reluată iar și iar… Această constatare e valabilă nu doar în plan național, ci și la nivel european. La Bruxelles – unde, ca de obicei, reprezentanții României tac – , sunt dezbătute intens propunerile Comisiei Europene privind trasabilitatea produselor din tutun (track & trace). Deși scopul declarat este reducerea contrabandei, sistemul propus este destinat în realitate controlului și urmăririi produselor legale în interiorul UE. Evident, cea mai mare parte a produselor de pe piața neagră provin din afara Uniunii. În România, după cum arată studiile Novel, produsele „cheap whites” provenite din China, Emirate, Macedonia etc., dețin mai mult de jumătate din piața neagră, iar cele din Moldova și Ucraina, peste 35%. Așadar, sistemul sofisticat propus de CE nu va avea ca efect reducerea contrabandei, ci va determina creșterea birocrației și a costurilor pe tot lanțul de distribuție, inclusiv pentru autorități, care vor fi obligate să administreze și să controleze o infrastructură mamut, complet inutilă”, a declarat  Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

Citeste continuarea pe economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.