Anunţ de la Poliţie pentru toţi fumătorii! Au dat amenzi mari

În primul an şi jumătate de când este în vigoare legea care interzice fumatul în spaţii închise, poliţiştii au descoperit sub 2.200 de contravenţii, imensa majoritate săvârşite de persoane fizice, şi au amendat cu circa 100.000 de euro pe cei care au încălcat legea antifumat, potrivit datelor comunicate pentru Economica de către oficialii Poliţiei Române. O singură unitate a fost închisă pentru că a încălcat sistematic legea antifumat.

Pe 17 martie 2016 a intrat în vigoare legea care interzice fumatul în spaţiile închise. Legea (nr. 15 din 2016) interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Mai mult, legea interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

Oficialii Inspectoratului General al Poliţiei Române au comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET ce sancţiuni au aplicat poliţiştii persoanelor fizice şi juridice care au încălcat legea antifumat, de la intrarea în vigoare a legii până în prezent.

Poliţiştii au depistat mai puţin de 2.200 de abateri de la legea antifumat, pe care le-au sancţionat cu amenzi în valoare totală de 457.810 lei (circa 100.000 de euro), de la intrarea în vigoare a legii antifumat, adică pe 17 martie 2016, până la 1 septembrie 2017, ne-au declarat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Şi în cursul anului 2016, şi în primele opt luni din 2017, cele mai multe amenzi au fost aplicate în Bucureşti. Concret, aproape 35% dintre amenzile aplicate de poliţişti în primul an şi jumătate de la intrarea în vigoare a legii antifumat s-au înregistrat în Bucureşti.

De exemplu, în anul 2016, poliţiştii din Bucureşti au descoperit 393 de contravenţii pentru încălcarea legii antifumat, pentru care au aplicat amenzi în valoare totală de peste 43.000 de lei. Imensa majoritate a „infractorilor” au fost persoane fizice prinse în timp ce fumau în spaţii închise şi sancţionate cu amenzi cuprinse între 100 de lei şi 500 de lei, arată datele pe care ni le-a comunicat Inspectoratul General al Poliţiei Române.

În primele opt luni ale anului 2017, poliţiştii au depistat 350 de contravenţii în Bucureşti pentru fumat în spaţii închise, pe care le-au sancţionat cu amenzi în valoare totală de 150.000 de lei, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române. Şi în acest an, imensa majoritate a celor prinşi fumând în spaţii închise au fost persoane fizice, sancţionate cu amenzi de la 100 de lei, la 500 de lei.

Iată cele mai importante date ale bilanţului primului an şi jumătate de aplicare a legii antifumat, potrivit informaţiilor comunicate pentru Economica de către Poliţia Română:

Defalcat, de la data intrării în vigoare a legii antifumat până la finalul anului 2016, poliţiştii au descoperit 1.086 de contravenţii şi au aplicat amenzi totale de peste 198.000 de lei.
În primele opt luni ale anului 2017, poliţiştii au depistat 1.093 de contravenţii, în valoare totală de aproape 260.000 de lei.

Şi în 2016, şi în 2017, cele mai multe amenzi au fost aplicate persoanelor fizice prinse fumând în spaţii închise. 94% dintre abaterile găsite de poliţişti în primul an şi jumătate de la aplicarea legii antifumat au fost făcute de persoane fizice surprinse în timp ce fumau în spaţii închise. Acestea au fost amendate cu sume cuprinse între 100 de lei şi 500 de lei.

În cursul anului 2016, cele mai multe amenzi aplicate de poliţişti pentru încălcarea legii antifumat s-au înregistrat în Bucureşti (393), Mehedinţi (102), Cluj (75), Bihor (51), Sibiu (38), Prahova (35), Bacău (30), Constanţa (29), Timişoara (28), Gorj (26).

În primele opt luni ale anului 2017, cele mai multe contravenţii depistate de poliţişti pentru încălcarea legii anifumat s-au înregistrat în Bucureşti (350), Mehedinţi (121), Constanţa (97), Cluj (77), Timişoara (66), Bacău (33), Iaşi (27), Maramureş (29), Alba şi Sălaj (câte 22 de amenzi fiecare).

Doar 100 de persoane juridice au fost amendate în primul an şi jumătate de la aplicarea legii antifumat fie pentru că în locaţiile pe care le deţin – baruri, restaurante, cluburi, etc – s-a fumat, cu toată că e interzis, fie pentru că au vândut produse din tutun în automate, în spitale, şcoli de stat sau private, ori minorilor.
Dintre cele 100 de persoane juridice amendate pentru că au încălcat legea antifumat, doar trei au fost sancţionate cu suspendarea activităţii, pentru că au continuat să încalce legea, reiese din datele pe care Poliţia Română le-a comunicat pentru Economica.

Poliţiştii au închis activitatea unei singure persoane juridice, după ce a fost surprinsă sfidând legea antifumat a treia oară consecutiv în cursul anului 2016. E vorba de o unitate din judeţul Gorj, ne-au spus oficialii Poliţiei Române.

Doar 30 de producători şi importatori de ţigarete au fost amendaţi în primul an şi jumătate de la intrarea în vigoare a legii antifumat, fie pentru că au pus pe piaţă produse din tutun neinscripţionare cu avertismentele prevăzute de lege, fără să specifice conţinutul de gudron, nicotină şi monoxid de carbon din gazele măsurate, fie pentru că ţigaretele vândute pe piaţa românească aveau un conţinut de gudron, nicotină sau monoxid de carbon, peste cel maxim admis de lege.

sursa:economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.