Anunţ IMPORTANT despre rate. BUCURIE pentru sute de mii romani

Indicii ROBOR la 3 şi la 6 luni au crescut săptămâna trecută, iar trendul ar putea continua şi săptămâna aceasta pe fondul lipsei lichidităţilor din piaţă înainte de perioada de constituire a RMO. Totuşi, accelerarea cheltuielilor bugetare pe final de an ar putea readuce Robor la trei luni în jurul valoriii dobânzii de politică monetară, de 1,75%, cred speciliştii ING Bank.

Cum început ROBOR săptămâna

ROBOR la trei luni a stagnat la 2,18%, maximul ultimilor trei ani (30 octombrie 2014). ROBOR la şase luni a scăzut la 2,28%, faţă de 2,29%, recordul ultimilor trei ani. Primele patru bănci din sistemul bancar lucrează cu dobânzi legate de indicele de referinţă Robor la 6 luni.

În ultima săptămână, ROBOR la trei luni a crescut cu circa 14%, de la 1,87% la 2,18% iar cel la 6 luni cu 11,3%, de la 2,03% la 2,26%. În pofida anunţului că BNR va gestiona strict lichiditatea pe piaţa interbancară, săptămâna 13-17 noiembrie a început fără o operaţiune repo, chiar dacă piaţa părea să o ceară pe fondul scăderii lichidităţilor.

Este ştiut că în perioda de până în 23 ale lunii băncile comerciale îşi constituie rezervele minmime obligatorii la BNR. „Este foarte probabil că BNR a încercat să păstreze leii necesari rezervei minime peste weekend, aceasta fiind una dintre cauze, alături de intervenţiile băncii centrale în piaţă, pentru creşterea ROBOR la 3 şi la 6 luni”, spune Ciprian Dascălu, economist şef ING Bank.

Menţionăm că totalul rezervelor minime obligatorii în lei pe care băncile trebuie să le constituie lunar la BNR în preajma datei de 23 ale fiecărei luni este de 15 miliarde de lei. După cum arată cifrele BNR, în luna octombrie piaţa s-a confruntat cu un deficit de lichiditate de 1,4 miliarde de lei, deficit completat prin operaţiunile periodice ale BNR, de tip repo. Rămâne de văzut dacă astăzi BNR va interveni printr-o nouă operaţiune Repo sau nu. Prin repo, BNR cumpără temporar titluri de stat aflate în portofoliul băncilor comerciale, injectând astfel lichiditate în sistem

Ciprian Dascălu precizează că, dacă pe final de an se vor accelera cheltuielile publice pentru a se atinge acel deficit de 3%, „sunt şanse la lichiditatea să se reîntoarcă în piaţă şi nivelul ROBOR să se întoarcă în jurul valorii de 1,75% cât este dobânda de referinţă a BNR, dar nu mai jos”.

ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Nivelul atins vineri – 2,18% – este cel mai mare din 28 octombrie 2014, când a atins pragul de 2,20%. Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%.

Indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 2,29%, cel mai mare nivel din 5 noiembrie 2014, când a fost tot 2,29%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Sursa: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.