Anunt important! Toti romanii vor plati 35 de lei pentru asta!

Operatorii telecom vor aplica o taxă de 7,7 euro/GB de date, fără TVA, în roaming, după ce se consumă resursele din abonament sau extraopţiuni, începând de joi şi până la finalul anului, urmând ca din 2018 tarifele de date să scadă treptat, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii – ANCOM.

‘De astăzi, 15 iunie 2017, datele (internetul mobil – MB/GB) consumate în roaming în statele membre UE, dar şi în Norvegia, Islanda şi Liechtenstein (SEE) se scad din resursele naţionale incluse în abonamente sau extraopţiuni, potrivit mecanismului ‘Roam like at home’, iar după epuizarea acestora consumul va fi tarifat la fel ca în România. Totuşi, furnizorii au posibilitatea de a defini limite minime ale unei utilizări rezonabile a serviciilor de date, care pot fi mai mari sau mai mici decât traficul naţional inclus în abonament/(extra)opţiune, depinzând de preţul acestuia. Limita rămâne neschimbată indiferent de consumul de date realizat la nivel naţional înainte de intrarea în roaming’, se arată în document.

În cazul în care furnizorii nu stabilesc o limită de utilizare rezonabilă a datelor în roaming în UE/SEE, datele consumate în roaming în UE/SEE se tarifează identic celor consumate în România.

Limitele minime vor creşte anual, începând cu 1 ianuarie 2018, ca urmare a reducerii preţului reglementat pentru 1 GB.

‘După depăşirea limitei, furnizorii pot să aplice o suprataxă în valoare de maxim 7,7 euro/GB (0,0077 euro/MB), fără TVA, pentru perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017. Începând cu 2018 valoarea maximă a suprataxei va scădea în fiecare an până în anul 2022’, informează ANCOM.

Furnizorii au obligaţia să le transmită utilizatorilor o notificare atunci când aceştia ating limita de utilizare rezonabilă a datelor în roaming (UE/SEE), indicând valoarea suprataxei care va fi aplicată pentru consumul suplimentar de date în roaming.

În prezent, ANCOM analizează o cerere pentru autorizarea aplicării unei astfel de suprataxe, depusă de operatorul RCS&RDS, urmând să facă publice rezultatele analizei după ce aceasta va fi finalizată şi comunicată operatorului. Dacă este activat serviciul de roaming, principiul de bază al ‘Roam like at home’ prevede că toate resursele naţionale incluse în planul tarifar (inclusiv extraopţiuni sau bonusuri) devin disponibile şi în roaming în UE/SEE.

Sursa: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.