Anunţ oficial! Decizie soc pentru LaDorna

Consiliul Concurenţei a dezvăluit, într-un raport, perioada de timp cât producătorul francez de lactate Lactalis va fi nevoit să cesioneze unui terţ brandul de unt LaDorna. Obligaţia francezilor vine urmare a preluării companiei Covalact prin care îşi consolidează nepermis poziţia pe piaţa untului.

La cererea Consiliului Concurenţei, BSA International SA (BSA), care deţine grupul de întreprinderi Lactalis, şi-a asumat angajamentul de a acorda licenţa exclusivă pentru untul LaDorna către un terţ, pentru o perioadă de cinci ani, dezvăluie instituţia într-un raport. Mai mult, terţul  trebuie să demareze procersul de rebranding pentru produsul unt LaDorna cu propria sa marcă, după expirarea unui termen de 30 de luni de la data de începere a perioadei de licenţă, astfel încât să aibă posibilitatea de a transfera clientela produsului LaDorna către propria sa marcă până la data expirării perioadei de licenţă. Perioada de licenţă va fi urmată de o perioadă de 4 ani în cursul căreia grupul Lactalis nu va avea dreptul de a utiliza această marcă pentru produsul unt.

Obligaţia asumată de Lactalis vine în contextul în care, urmare a preluării companiei Covalact, în 2017, aceasta a obţinut o cotă de piaţă prea mare pe piaţa untului ceea ce ar putea aduce perturbări ale pieţei. Mai exact, după ptreluare, Lactalis/Covalact deţine în portofoliu mai mult de jumătate din mărcile de producători, şi anume 6 mărci sub care comercializează untul, din cele 11 disponibile la acest moment, fără mărcile de distribuitor (care se vând doar în magazinele respective). În plus, grupul Lactalis este prezent pe toate categoriile de produse lactate, iar prin achiziţia Covalact, această prezenţă este mult întărită, cumpărătorii fiind motivaţi să achiziţioneze produsele de la acelaşi furnizor – efectul de portofoliu.” Posibilităţile de alegere ale consumatorilor între furnizorii de unt se rezumă la prezenţa mărcilor deţinute de Lactalis/Covalact, Lidl şi FrieslandCampina, ceilalţi concurenţi fiind de mici dimensiuni. Majoritatea retailerilor consideră că Lactalis va deveni unul dintre cei mai mari furnizori de produse lactate de pe piața din România, cu o putere de negociere care i-ar putea permite să se comporte independent faţă de alți competitori, de retaileri și de fermieri, cu efecte negative pentru clientul final.”, se arată în raportul Consiliului Concurenţei.

Potrivit sursei citate, o posibilă concentare economică pe această piaţă ar putea avea efecte nefaste asupra consumatorului final datorită puterii de negociere deţinute de grupul Lactalis. Aceste efecte se pot transfera la nivelul consumatorului, prin creşterea preţului untului, atât la vânzarea către retaileri/magazine tradiţionale, cât şi, indirect, la vânzarea către consumatorul final.

Lactalis a cumpărat Covalact SA şi a obţinut  controlului unic indirect asupra Lactate Harghita SA și Covalact-Prodserv SRL de la fondul de investiţii Sigma Bleyzer la finalul lui 2016, la scurt timp după ce a preluat şi producătorul autohton Albalact.

Covalact are două unităţi de pro­ducţie a lactatelor, în Sfântu Gheorghe şi Mier­curea-Ciuc. De ase­menea, deţine un depozit logistic cu o capa­citate de 1.400 de paleţi deschis în 2012, con­form ulti­melor date.

Sursa: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.