ANUNŢde ULTIMĂ ORĂ: BOLILE care lovesc SUTE DE MII de români! Se întâmplă acum!

Oficial: Cabinetele stomatologice, bombe pentru sănătatea publică. Sunt principalele surse de infectare cu hepatitele B şi C!
Nu doar spitalele au grave deficienţe în privinţa dezinfecţiei şi sterilizării. O serie de controale făcute de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti în 2014 au scos la iveală multe nereguli grave în cabinetele stomatologice. De la dezinfectanţii folosiţi, până la aparatura de sterilizare şi depozitarea deşeurilor medicale periculoase. Potrivit unor rapoarte oficiale, tratamentele dentare sunt principalele căi cunoscute de transmitere a hepatitei virale B şi hepatitei virale C în România.


Neinscripţionarea recipientelor cu diluţii din produsele biocide, lipsa protocoalelor de curăţenie şi dezinfecţie, biocide expirate folosite pentru dezinfecţia suprafeţelor sunt câteva dintre neregulile găsite în cabinetele stomatologice, în urma unor controale făcute în 2014 de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (DSP Bucureşti). Aceste deficienţe au o consecinţă alarmantă, măsurată de autorităţi: şi în 2015, cea mai frecventă cale cunoscută de transmitere virală a hepatitei B şi a doua cea mai frecventă cale cunoscută de transmitere a hepatitei C sunt transmiterea nosocomială în urma lucrărilor dentare.

Iată ce nereguli au găsit inspectorii sanitari la cabinelete stomatologice controlate în 2014, potrivit celor mai recente informaţii făcute publice de DSP Bucureşti:

  • neinscripţionarea recipientelor cu diluţii din produsele biocide, în conformitate cu prevederile Ordinului MS 261/2007.

  • nemenţionarea în registrul cu evidenţa activităţii de sterilizare a numărului şi tipului de ambalaje cu materiale supuse sterilizării.

  • neprezentarea la momentul controlului a documentelor privind verificarea tehnică a aparaturii de sterilizare.

  • nesecurizarea spaţiului pentru stocarea intermediară a deşeurilor medicale periculoase.

  • utilizarea unor biocide expirate pentru dezinfecţia suprafeţelor.
  • lipsa protocoalelor de curăţenie şi dezinfecţie.

Toate aceste deficienţe au o consecinţă gravă ce afectează românii care accesează servicii stomatologice: transmiterea nosocomială în urma manevrelor stomatologice este cea mai frecventă cale cunoscută de transmitere virală a hepatitei B şi a doua cea mai frecventă cale cunoscută de transmitere a hepatitei C.

Defalcat, cele mai frecvente căi de transmitere a hepatitei B sunt: nosocomială în urma manevrelor stomatologice, pondere de 8,7% din numărul total de cazuri de îmbolnăvire; sexuală, pondere de 5,3%; nosocomială în urma tratamentului injectabil făcut în spitale, pondere de 4,4%, arată analiza epidemiologică descriptivă a cazurilor de hepatită virală tip B şi C în 2015.

Cea mai frecventă cale de transmitere a hepatitei C e nosocomială, în urma tratamentelor injectabile făcute în spitale. 19,6% dintre cazurile de hepatită C sunt contractate în urma tratamentelor injectabile din spitale. A doua cea mai frecventă cale cunoscută de transmitere a hepatitei C e nosocomială în urma manevrelor stomatologice. 4,3% dintre infecţiile cu virusul hepatitic C sunt transmise în urma tratamentelor stomatologice. Fiecare dintre celelalte căi cunoscute de transmite a infecţiei cu virusul hepatitic C are câte o pondere de cel mult 2,2%.

Un milion de români au hepatita B, 700.000 au hepatita C

În 2014 funcţionau la nivel naţional peste 14.000 de cabinete stomatologice independente, potrivit informaţiilor pe care Institutul Naţional de Statistică le-a comunicat ECONOMICA.NET.

Tot în 2014, aproximativ 700.000 de persoane au fost afectate de virusul hepatitei C în România. În lipsa unei strategii naționale, numărul deceselor se va tripla până în 2030, a spus Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” pentru Agerpres. Aproximativ 1 milion de români sunt infectaţi cu virusul hepatitei B.

România se află pe locul 25 din 27, cu 453 de puncte dintr-un punctaj maxim de 1.000 posibile, cu privire la nivelul de structurare a răspunsului la infecţiile cu virusul hepatitic C, arată indexul european de hepatită. Punctajul se referă la indicatori precum prevenire şi screening, acces la tratament şi programe naţionale, arată studiul „Hepatita C: perspective asupra îngrijirii de durată”, realizat de Fundaţia Baylor.

Studiul „Povara economică a hepatitei C în România – Cazul Franţei şi României”, citat de Fundaţia Baylor, arată că România alocă circa cinci miliarde de euro care acoperă costurile directe şi indirecte ale gestionării acestei afecţiuni.

sursa:economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.