Apel umanitar: La 13 ani și jumătate, Zoli încearcă să învingă cancerul pentru a treia oară

Zoli si AlexandraZoltan Vasile Szabo (Zoli) este un băiat de numai 13 ani și jumătate, care încearcă, într-o crâncenă luptă cu cancerul, să iasă învingător pentru a treia oară. În timp ce alți copii de vârsta lui se gândesc doar cum să-și asordeze hanoracul cu fesul și bocancii, Zoli Szabo a făcut atâtea cure de chimioterapie, de ar doborî un om în toată firea.

 Povestea adolescentului am aflat-o chiar de la mama lui, Cristina Tutuța Mariana, o fostă colegă din liceu. Cu două zile în urmă m-a abordat, cu sfială, pe Facebook, rugându-mă să o ajut să prezinte povestea lui Zoli. Fiul meu este de aceeași vârstă și, cu un an în urmă, când a suferit un grav accident de bicicletă am fost devastată. Deși s-a refăcut extrem de repede de la incident, încă mă trec fiori când îmi amintesc spaimele prin care am trecut în acele ore, până mi s-a spus că operația a fost o reușită. Nu pot să-mi imaginez prin ce trece Cristina și sper să nici nu aflu vreodată. Dar îmi doresc din suflet să pot să o ajut și oamenii de bine care vor citi povestea acestui băiat atât de încercat de soartă să le sară în ajutor. Să fii atât de curajos la 13 ani și jumătate și să ai o mamă atât de puternică este un dar de la Dumnezeu. Ce este însă cancerul și de ce recidivează, nu poate nimeni să ne dea un răspuns clar…

Zoli SzaboPrima operație a fost făcută la 3 ani și jumătate, în Cluj

Calvarul familiei (fiindcă erau încă o familie la acel moment) a început în jurul vârstei de trei ani și jumătate, respectiv în septembrie 2004, când doctorii au descoperit un chist de grăsime pe peretele abdominal al lui Zoli. Asta li s-a spus, inițial, și li s-a recomandat operația. Au fost îndrumați către specialiștii de la Cluj, unde au trecut prin noi seturi de analize și teste la ecograf, stabilindu-se faptul că, pe o bucată de aproximativ cinci centimetri, intestinul copilului intrase în putrefacție. Prima operație a fost făcută în 5 ianuarie 2005, cu mai bine de 10 ani în urmă, fiind urmată de patru luni de investigații, tot la două săptămâni. Vreme de patru luni, la fiecare două săptămâni, mama și copilul mergeau la control. Noile investigații au relevat ceva mult mai grav. Copilul avea o tumoră malignă gradul III, cu celule B, mari și cu un înalt grad de malignitate. Zoli a avut, din ianuarie până în septembrie 2005, un anus contra naturii, cel puțin așa e denumirea medicală a afecțiunii de care suferea. Odată descoperit cancerul, în 14 septembrie 2005, Zoli a fost operat pentru a două oară, pentru a i se repune intestinul. Avea 4 ani și jumătate și trăise, aproape un an, prin spitale. Copilăria nu mai avea nicio logică pentru el. Problemele păreau să se fi sfârșit, fiindcă vreme de doi ani și jumătate, la toate controalele care le-au făcut în Cluj, analizele au ieșit bine.

În octombrie 2007, cancerul s-a mutat în esofag

 Anul 2007 a fost, din nou, unul plin de încercări. În luna octombrie, la vârsta de 6 ani, Zoli a făcut o amigdalită urâtă și, în două săptămâni, a slăbit 10 kilograme. În 2007, Cristina, mama lui Zoli, părăsită de primul soț, credea că a găsit mângâierea și înțelegerea lângă un alt bărbat. Era însărcinată cu cel de-al doilea copil, Alexandra Maria Luiza, când un computer tomograf făcut la sfârșitul lunii noiembrie 2007 a venit cu o nouă veste fulgerătoare. Lui Zoli i s-a descoperit o formațiune rinofaringiană malignă, respectiv un ganglion în esofag, care urca dinspre gât spre nas și care era o nouă tumoră. Copilul a fost supus unei noi cure agresive de chimioterapie, iar un medic de la Cluj a indicat transplantul medular, la Timișoara. Ajunși aici, în ianuarie 2008, micuțul a trecut printr-o nouă cură de chimio, iar în timpul tratamentului s-a născut, în spitalul din Timișoara, sora lui, Alexandra. Compatibilitatea lui Zoli cu surioara lui a fost foarte mică, tocmai fiindcă proveneau din tați diferiți. Vreme de 8 luni, până pe 3 august 2008, băiatul a făcut seturi de chimio (șase stagii în primele șase luni, apoi o lună pauză și apoi încă o serie de chimioterapie). La sfârșitul anului 2008, Zoli a suferit un transplant medular, tot în Timișoara, operație urmată de alte trei cure de chimioterapie post-transplant. După această nouă intervenție, următorii șase ani au părut să aducă liniștea în casa familie. Dar a fost doar o liniște care nu prevestea lovitura ce avea s-o încerce din nou, pe Cristina, în vara lui 2014.

Zoli, Cristina, Alexandra Cancerul a revenit într-o formă mult mai agresivă, în 2014

 La fel ca în octombrie 2007, totul a fost declanșat de o amigdalită pultacee, în iunie 2014. După două săptămâni de tratament în Baia Mare, urmat de alte analize în Cluj, s-a descoperit faptul că tumora din zona faringelui a recidivat și acum mergea și spre limbă. În 29 iulie 2014, băiatul de 13 ani a trecut prin patru cicluri noi de chimioterapie, de câte cinci zile, urmate fiecare de două săptămâni de analize. ”Mai avem două cicluri de chimio. Am revenit pe 26 ianuarie și ne vom întoarce în Cluj, în 2 februarie. Adică peste o săptămână. La întoarcerea acasă mai aveam în buzunar 20 de lei, cât să îl duc pe Zoli de la autogară în Tăuți, la locuința noastră”, a explicat Cristina. Mama băiatului spune că are mari speranțe că Zoli va învinge, pentru a treia oară, cancerul nemilos. ”Cred că Zoli are o menire pe pământ, că Dumnezeu are un viitor pentru el. De aceea am învins în lupta cu tumora, în primele două încercări. Și am convingerea că vom reuși și acum”, a precizat, plină de optimism, Cristina. Singura ei problemă majoră pare să fie faptul că nu poate ajunge la muncă deoarece stă cu băiatul ei, iar banii nu sunt niciodată suficienți. Mai mult, tatăl Alexandrei, cel de-al doilea soț, a întrebat-o, la începutul lunii în curs, cum preferă să divorțeze: la judecător sau la notar?

Zoli vrea să devină medic cercetător și preot

 ”N-avem altă variantă decât să luptăm împreună. Am convingerea că vom reuși și de astă dată. Zoli e foarte optimist și eu cred în șansa lui, a noastră. Cred în tratamente, în doctori și în puterea lui de a lupta cu boala. Îmi amintesc că avea vreo 6 ani și ceva, abia învăța să scrie și mi-a scris o scrisoare, de Moș Nicolae. Spunea așa: Mami, nu am bani să îți iau un cadou, însă cadoul tău sunt eu. De sănătatea mea să nu-ți faci probleme, am eu grijă de ea… , a încheiat micuțul, scrisoarea. Zoli vrea să devină medic cercetător și preot, să ajute toți oamenii cu probleme, atât fizice, cât și spirituale. Deocamdată am optat pentru învățământ la domiciliu, fiindcă nu putem risca să ia vreun virus, în colectivitate, nu cât e chimioterapia. Nu mai căutăm răspunsul la întrebarea: de ce noi?, fiindcă nu vom afla niciodată care a fost motivul declanșator. Știm că bunicul lui Zoli din partea tatălui a suferit de o astfel de formă de cancer, probabil o fi ceva genetic”, a subliniat Cristina, deloc resemnată. Ea a explicat că are curaj, văzându-și băiatul atât de optimist. ”Zoli spune că el nu e bolnav, doar eu și doctorii credem asta. Și de fiecare dată are convingerea că va ieși cu bine și din această nouă bătălie. Când îl văd atât de puternic, prind și eu curaj”, a mai arătat Cristina.

Cont în  lei și euro pentru cei care vor să-l ajute pe Zoli Szabo

 Orice ajutor  cât de mic poate însemna atât de mult pentru această mamă care crește doi copii fără tată, care se împarte între ședințele de chimioterapie ale fiului cel mare și învățatul poeziilor cu Alexandra, fiica cea mică. ”Cei care vor să ne ajute cu orice, cu o sumă de bani sau cu o vorbă bună, cei care vor să ceară detalii sau doresc să afle informații suplimentare pot să mă contacteze oricând, la numărul de telefon 0757.500.007. Iar cei care doresc să facă o donație, avem deschise două conturi, unul în lei și unul în euro.

TUTUTA CRISTINA MARIANA

Cont lei :      RO43 BTRL02504201M65879XX


Cont euro:  RO68BTRL02501201M65879XX

 

Avem speranța că și acum cancerul se va retrage complet și Zoli se va putea întoarce la școală, că va putea avea o viață normală. Este elev doar în clasa a VI-a, fiindcă am fost nevoiți să întrerupem un an, însă iubește școala și visul lui e să fie de un real folos semenilor săi, în viitor. Dacă puteți să mă ajutați să îi împlinesc năzuința, am convingerea că Dumnezeu va răsplăti fiecăruia dintre dumneavoastră”, a încheiat, Cristina, relatarea.

 

Amalia Babici Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.