Aproape 1.000 de hectare de castan comestibil, afectate de virsul cancerului de scoarță

Peste 1.000 de hectare de castan comestibil din rezervația de castan comestibil Baia Mare sunt atacate de virsul cunoscut sub numele „cancerul scoarței”, care defoliază lent copacul de la bază spre vârf.

AGERPRES ARHIVĂ

Specialiștii în probleme de mediu și silvicultură estimează că peste 80% din plantațiile de castan comestibil aflat pe dealurile din apropierea orașului Baia Mare sunt afectate de virus.

„Virusul Cryphonectria parasitica, cancerul de scoarță a afectat rezervația în proporție de 80%. Suntem spre finalizarea proiectului care prevede salvarea castanului, iar planul de management a fost depus la Ministerul Mediului, în urmă patru luni. E ultimul nostru demers, am întocmit și studiile de specialitate și avem toate elementele pentru un al doilea proiect ce va viza strict reconstrucția ecologică a acestei rezervației de castani”, a declarat joi managerul de proiect Radu Bolchiș, în cadrul unei întâlniri între autoritățile locale și specialiști.

Expertul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice—ICAS Brașov, dr. Dănuț Chira a explicat că fenomenul petrecut în Baia Mare nu este singular și poate fi întâlnit în plantațiile de castani din toată lumea.

„Virusul a fost descoperit în anul 1984 în plantația pomicolă Dura, în apropiere de Baia Mare, apoi s-a extins spre pădure și plantațiile de castani, făcând prăpăd. Unde n-au fost aplicate tratamente, castanii au murit, iar acolo unde au fost efectuate s-a putut vedea o ușoară ameliorare. Avem și parcele de castan care, în urma tratamentului, efectul a fost 100% benefic. E o premieră națională ce se întâmplă aici, când o boală invazivă este stopată, iar rezultatele sunt încurajatoare” a spus Dănuț Chira.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș a subliniat că fructul castanului este emblema orașului, trebuind făcute toate eforturile pentru salvarea rezervației.

„Cred că după foarte mulți ani, lucrurile evoluează într-o direcție pozitivă. Sunt convins că și prin acest proiect cu finanțare europeană, dar și prin alte proiecte ce vor urma, vom putea putea implementa ceea ce au gândit specialiștii, adică tratamentul necesar, astfel încât mare parte a rezervației să fie salvată. Ulterior vor urma și plantări și regenerări. Consider că este important să tratăm cu foarte mare atenție și responsabilitate acest lucru, fiind vorba de o emblemă a orașului nostru, și despre un lucru pentru care suntem cunoscuți în întreaga lume” a spus Cătalin Cherecheș.

Proiectul planului de management pentru Situl Natura 2000 — Rezervația de Castan Comestibil Baia Mare, estimat la aproximativ 1,5 milioane de lei, este finanțat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu.

AGERPRES

agerpres jurnal

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.