Ar trebui să devin garant de credit?

Vremurile sunt grele. Cu toate acestea, toți avem vise și obiective. Ne dorim să cumpărăm o casă și o mașină, să călătorim, să avem echipamente de calitate și să nu le lipsească nimic copiilor noștri. Din păcate, totuși, mulți oameni nu au mijloacele necesare pentru a-și acoperi nici măcar nevoile de bază, cum ar fi alimentele și facturile casnice. Din acest motiv, românii fac deseori împrumuturi. Pentru a-și reduce riscul de credit, multe instituții bancare și nebancare au cerințe pentru clienții lor. Cel mai obișnuit dintre acestea este ca clientul să aducă un garant/garant. Dacă persoana iubită ți-a cerut să devii garantul lui, probabil că ești confuz și nu știi ce să faci. Pe de o parte, nu vrei să-l refuzi, dar pe de altă parte, îți este frică de consecințe.

Ce înseamnă garant?

Aceasta este o persoană care garantează pentru împrumutat. În cazul în care debitorul nu rambursează împrumutul, obligația se transferă garantului. Sună dezavantajos, nu? Nu primești nimic, dar dacă persoana iubită nu își face împrumutul, trebuie să-l plătești.

Ce factori ar trebui să iei în considerare atunci când ți se cere să devenii garant de credite?

Când persoana iubită îți cere să devii garant al unui împrumut, nu te grăbi să accepți. Gândește-te dacă tu însuți ai capacitatea de a plăti datoria dacă persoana iubită nu o mai plătește. Contează și mărimea împrumutului. Dacă prietenul/ruda dorește să împrumute o sumă mică de la o companie de împrumut rapid, atunci riscul pentru tine nu este mare și chiar dacă trebuie să plătești datoria, poții recupera rapid din pierderi. Cu toate acestea, dacă prietenul tău plănuiește să contracteze un împrumut bancar mare, gândește-te bine dacă riscul merită.

Fiecare instituție financiară are nevoie de un garant?

Răspunsul depinde de tipul de împrumut, precum și de bonitatea și istoricul de credit al clientului. Dacă consumatorul care solicită un împrumut dorește să împrumute o sumă mare, dar are un istoric de credit slab, atunci instituția financiară îi va cere un garant care să-i împrumute suma necesară. De asemenea, dacă un client are un istoric de credit prost, compania de credit nu poate avea încredere totală în el și pentru asta are nevoie de un co-debitor.

Sfatul nostru este să cântărești întotdeauna argumentele pro și contra atunci când cineva vă cere să fii garantul lui. Este o mare responsabilitate și este posibil să aibă consecințe negative și pentru tine.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.