Ardelean Giani , specialist incluziune socială : Discriminarea se învață acasă. Cunoaște-i înainte să-i judeci! Educația este imperios necesară!

Despre disriminare, prejudecată și importanță educației am discutat cu Ardelean Giani – etnic rom, specialist în incluzine socială, probabil unul dintre puținii romi care au îndrăznit să urmeze a doua facultate, tocmai pentru că acesta consideră educația ca fiind “arma” lui împotriva discriminării.

“Importanţa învăţământului preşcolar este uriaşă. S-au făcut studii şi s-au scris tratate, dar nu e nevoie să le citiţi. Imaginaţi-vă că vedeţi frunzele copacilor şi nu ştiţi că ele sunt verzi. Imaginaţi-vă că vedeţi florile câmpului şi nu înţelegeţi de ce  au forme diferite diferite. Imaginaţi-vă că vedeţi cerul şi nu ştiţi că este albastru. Aşa arată lumea copiilor săraci înainte să ajungă la grădiniţă. Ne confruntăm cu cazuri în care, la 5 ani, copiii nu cunosc culorile, dacă vă vine să credeţi. Așadar, trebuie să schimbăm mentaliăți încă din grădiniță, iar dascălii împreună cu părinții sunt responsabili de viitorul  fiecărui copil.

Stereotipurile și prejudecățile se formează, în primă fază, în familie. Nu mă refer doar la romi, ci la absolut toate grupurile sociale care sunt stigmatizate social. Statistic vorbind, romii sunt în jur de  2-3 milioane în România, adică 10-15% din populație. Condiția lor socială e, în general, dificilă (dacă putem spune așa, avînd în vedere faptul că romii sunt foarte diferiți între ei din toate punctele de vedere – social, cultural, economic, orientare politică etc. –, ceea ce eu considera fi  firesc).

Diferențele culturale (faptul că sînt foarte vizibili și ușor de identificat – fie tenul mai închis, fie hainele colorate/specifice) contribuie din plin la formarea ideii de „străin“ – deci periculos.

Eu consider că în România nu există discriminare conștientă/cognitivă, ci, mai degrabă, ceea ce generic numesc „discriminare ignorantă“. Părintii majoritari nu-și imaginează că, propagînd prejudecăți asupra propriului copil, îi creează acestuia, în viitor, o dizabilitate socialăși culturală. Bineînțeles, dacă, mai tîrziu, vezi la știri că un rom a furat un sac de mere… iți consolidezi prejudecată asumată în familie și devii „convins“  că toți romi sunt hoți.

Concluzia mea e că discriminarea duce la excludere, discriminarea ucide vise. Noi toţi, minoritari sau majoritari, avem de pierdut prin necunoaştere şi participare la perpetuarea unui fenomen. Aşadar să-i cunoaştem pe romi înainte să-i judecăm și să le oferim șansa de a învăța, fără să-i etichetăm.” a menționat Ardelean Giani, consilier  superior comuna Satulung, expert romi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.