Asezarile din Maramures printre cele mai frumoase din tara

Două sate din Maramureș, selectate printre cele mai frumoase așezări rurale din Transilvania

Două sate din Maramureș, selectate printre cele mai frumoase așezări rurale din Transilvania

Preluca Nouă și Breb sunt cele două localități din Maramureș care fac parte dintre cele mai frumoase sate din Transilvania, conform unei clasificări realizate de Asociația „Cele mai frumoase sate din România” (AFSR).

Alături de cele două sate maramureșene, în top se mai află alte 14 sate din județele Alba, Arad, Brașov, Cluj, Harghita, Sibiu și Timiș. Satele care reprezintă regiunea Transilvania au fost alese pentru a promova valorile satului românesc, în condițiile în care tot mai multe așezări rurale își pierd autenticitatea din cauza influențelor occidentale.

Satul maramureșean Breb a devenit celebru în toată lumea după ce Prințul Charles al Marii Britanii a cumpărat mai multe case aici și, ulterior, a făcut chiar și o vizită în acest sat. Satul Breb mai este renumit pentru arhitectura tradițională din lemn, respectiv pentru porțile sculptate manual în lemn.

De cealaltă parte, satul Preluca Nouă surprinde prin frumusețea peisajelor, simplitatea caselor vechi, din pământ și paie, dar și prin produsele tradiționale pregătite de către localnici.

Principalele obiective ale Asociației „Cele mai frumoase sate din România” sunt valorificarea și promovarea potențialului turistic al satelor românești, conservarea și răspândirea tradițiilor din satele românești, crearea unor oportunități de dezvoltare economică a acestora, sensibilizarea opiniei publice la problemele satelor românești și, nu în ultimul rând, realizarea formării profesionale a locuitorilor din satele românești.

Poarta maramureseana Breb

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.