ASTENIA de PRIMĂVARĂ. Care sunt simptomele şi cum putem să le facem faţă

Deși februarie este abia la jumătate, vremea bună și-a făcut simțită prezența, iar primăvara se pare că dorește să își intre mai devreme în drepturi. Odată cu venirea primăverii îşi face apariţia şi astenia. Iată care sunt simptomele şi cum putem să le facem faţă.


Astenia de primăvară reprezintă o serie de modificări psiho-biologice printre care se numără tristețea, oboseala, lipsă de energie, tulburări de somn, tensiune musculară, dureri de cap. Aceste modificări au loc odată cu schimbarea anotimpului, potrivit monitorulcj.ro. Astenia de primăvară este cauzată de luminozitatea mai mare, de creșterile de temperatură, de numeroși alergeni etc.

Aceste schimbări pot acționa ca factori stresanți, care amorsează astfel de reacții. Spre exemplu, luminozitatea mai mare duce la modificări hormonale care apoi pot contribui la aparția semnelor/simptomelor. Din punct de vedere psihologic, uneori mai ales schimbarea în sine (nu atât conținutul acesteia) este un factor stresant la care organismul trebuie să se adapteze„, explică psihologul Daniel David.

Din cauza acestor sentimente preponderent negative, asociate cu schimbarea, pot să fie confundate cu depresia, așa că este recomandată consultarea unui specialist.

Astenia nu trebuie confundată cu depresia, de aceea recomand oamenilor care experimenteaza astfel de simptome sau sentimente să se adreseze unui specialist psiholog clinician sau psihiatru„, adaugă Daniel David.

Medicul Adriana Costin susține că, din punct de vedere medical, astenia de primăvară apare după o lungă perioadă în care oamenii se alimentează necorespunzător din cauza stresului suportat de organism, din cauza frigului și a intemperiilor.

Deoarece astenia de primăvară apare atât din motive psihologice cât și fizice, pentru a diminua sau chiar a evita această problemă, este nevoie de o abordare din ambele unghiuri. Astfel, este necesară o alimentație corectă, să mâncăm multe fructe și legume și să nu mâncăm alimente care sunt un factor de stres pentru organism, precum grăsimile sau dulciurile.

Astenia se manifestă prin lipsa concentrării, deoarece este o trecere de la anotimul rece la primăvară, iar trecerea se face puțin mai greu. Astfel activitățile noastre de rutină ni se pare mult mai greu de realizat. Specialiștii însă spun că nu trebuie să ne lăsăm descurajați, ba chiar să încercăm să facem cât mai multe activități. Astfel, organismul va intra treptat în ritmul său obișnuit.

sursa:omaniatv.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.