Astronomii au zărit pentru prima dată lumină de cealaltă parte a unei găuri negre

Oamenii de știință au interceptat pentru prima dată lumină de cealaltă parte a unei găuri negre. Un astfel de lucru nu doar că este dificil, ci aproape imposibil din cauza faptului că găurile negre „înghit” orice fel de lumină.

Descoperirea a avut loc după ce oamenii de știință au examinat razele X care erau emise în univers de o gaură neagră supermasivă ce se află în mijlocul unei alte galaxii, la 800 de milioane de ani lumină distanță.

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

Oferte de nerefuzat 2021

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Acele raze X aveau un tipar ciudat, fiind mai mici și având „culori” diferite. Razele X arătau ca și cum ar fi reflectate de cealaltă parte a găurii negre, a observat Dan Wilkins, astrofizician al Universității Stanford. Dar un astfel de eveniment ar părea extrem de neobișnuit, dat fiind că găurile negre sunt mai faimoase pentru distrugerea luminii decât pentru a fi o sursă a acesteia.

„Orice lumină care intră în acea gaură neagră nu iese, deci nu ar trebui să putem vedea nimic în spatele ei”, a spus acesta.

Dar a fost o altă caracteristică mai puțin faimoasă a găurilor negre cea care a explicat de ce acele raxe X pot fi văzute. „Motivul pentru care putem vedea asta este că acea gaură neagră deformează spațiul, îndoaie lumina și ‘răsucește’ câmpurile magnetice în jurul său”, a explicat Wilkins.

Descoperirea faptului că am putea vedea lumină din cealaltă parte a unei găuri negre a fost prezisă de teoria relativității generale a lui Einstein. Dar nu s-a confirmat niciodată până acum, iar această concluzie marchează o premieră foarte importantă pentru lumea științifică.

SURSA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.