Atenție la tranzacțiile bancare on-line!

Poliţiştii de la secția investigaţii criminale maramureşeni au fost sesizaţi despre mai multe cazuri a unor operaţiuni financiare frauduloase. Victimele reclamă că le-au fost sustrase diverse sume de bani din conturile bancare.

O tânără de 31 de ani a reclamat faptul că i-au fost sustraşi 400 de lei de pe card.  Femeia a postat un anunț pe un site de vânzări, iar ieri a  fost contactată prin aplicația WhatsApp, de către o persoană necunoscută, care i-a transmis că este interesată de cumpărarea produsului scos la vânzare. În mesajul primit pe WhatsApp era atașat un link către o pagină de internet. În urma accesării acestuia victima a completat într-un formular din pagină datele contului bancar personal. După câteva minute i-a fost retrasă întreaga sumă disponibilă din cont.

O altă persoană a reclamat faptul că, în perioada 20 – 24 noiembrie, autori neidentificați au retras în mod fraudulos 925 lei. Persoana deținea suma pe două carduri bancare, folosite pentru a face plata pentru publicarea unor anunțuri de publicitate pe un site de socializare.

În toate cazurile poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Ce trebuie făcut?

Pentru a preveni victimizarea prin infracțiunile cibernetice polițiștii vă recomandă să utilizați cu mare atenție datele  cardurilor bancare atunci când faceți plăți online. – Trebuie să acordați o atenție sporită site-urilor de pe care faceți cumpărături și în nici un caz nu vă salvați datele cardului pe acestea.

  • De asemenea fiți extrem de atenți dacă primiți mesaje „din partea băncii” prin care vi se solicită date despre cont, parole etc.
  • Citiți cu atenție mesajele, comparați adresa expeditorului cu cea din corespondențele anterioare.
  • Puteți retransmite băncii e-mailurile prin care vi se cer astfel de date, scriind adresa.
  • Nu deschideți link-urile și nu descărcați atașamentele din astfel de mesaje.
  • Dacă aveți dubii cu privire la o tranzacție, efectuați verificări suplimentare.
  • Ignorați reclamele prin care sunteți anunțați că ați câștigat premii pentru care vi se cer sume mici de bani cu plata online.
  • Fiți atenți cui transmiteți datele cardului bancar – unele persoane profită de încrederea acordată;
  • Evitați să lipiți bilețel cu codul PIN pe cardul bancar.

Un singur click vă poate lăsa cu conturile goale!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.