Atenţie, români! Băncile trebuie să afişeze comisioanele la ATM-uri, începând de azi

atmBăncile trebuie să afişeze, de marți, pe ecranele ATM-urilor valoarea nominală a comisioanelor pentru tranzacţiile cu carduri, potrivit unui proiect de ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Ordinul ANPC fusese publicat inițial în vara lui 2014 și a generat proteste din partea bancherilor, care susţineau că este dificil de implementat și costisitor. Băncile care nu şi-au pregătit încă sistemele informatice pentru a afişa comisioanele au o perioadă de graţie de o lună.

„Pe ecranul terminalelor ATM vor fi înscrise toate informaţiile legate de costurile tranzacţiei în sumă exactă pentru a da consumatorilor posibilitatea de a renunţa la efectuarea acesteia”, potrivit proiectului de ordin al ANPC.

Citeşte şi Ai card? Schimbare majoră din 2015 la toate bancomatele. Este obligatoriu!

ATM-urile sunt utilizate cel mai des pentru retragerea de numerar, operaţiuni pentru care bancherii percep de regulă un comision de 0,2% din suma retrasă dacă bancomatul şi cardul utilizat aparţin aceleiaşi bănci. Dacă un card este utilizat la alte ATM-uri decât cele ale băncii emitente, comisionul este în cele mai multe cazuri de 0,5% plus o sumă fixă (de regulă 2,5 lei).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.