ATENȚIE, ROMÂNI! Nu uitaţi să schimbaţi ora

Ne pregătim să trecem la ora de iarnă! Acest lucru se va întâmpla data de 28 octombrie, duminică spre luni. Ora 4:00 va deveni ora 3:00 și vom dormi mai mult cu o oră.

Ora de iarnă va ține din 28 octombrie (duminică) până pe 31 martie 2019 (duminică). La nivelul Uniunii Europene există o dezbatere deschisă în privința renunțării la această trecere. În jur de 80% dintre respondenţii unei consultări publice lansate de Comisia Europeană luna trecută au declarat că ar susţine renunţarea la ora de vară/iarnă. Aproximativ 4,6 milioane de persoane au luat parte la cel mai mare sondaj online derulat în istoria UE în perioada 4 iulie-16 august.

Când am început să ne schimbă ceasurile în funcție de anotimp

Introducerea orei de vară s-a născut ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război, potrivit wikipedia.org. Trecerea la ora de vară a fost anunțată oficial la data de 1 mai 1916. Puterile Antantei au adoptat această reglementare un an mai târziu, în 1917. Acest fapt a făcut ca și România să adopte pentru prima dată ora de vară în 1917

O directivă europeană din anul 2001 a reglementat trecerea de la ora de iarnă la ora de vară şi invers, Toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din din octombrie. Cu toate acestea, reintroducerea orei de vară datează de fapt din 1977. Aceasta  avea drept obiectiv economisirea energiei, deşi eficienţa sa a fost contestată de-a lungul timpului.

Cum au stat lucrurile în România

În România, după Primul Război Mondial, s-a renunțat la această trecere. A fost reintrodusă în 1932, din rațiuni economice. Până în 1939, ora de vară a funcționat anual, între prima duminică din aprilie și prima duminică din octombrie. În perioada 1 aprilie 1940 și 2 noiembrie 1942, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. În 1943, practica trecerii de la ora de iarnă la ora de vară a fost suspendată, fiind reintrodusă mai apoi începând cu anul 1979.

Sursa: cancan.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.