Autorizația de construire. Vezi când este nevoie de aceasta şi când nu trebuie să o obţinem

Autorizația de construire. Vezi când este nevoie de aceasta şi când nu trebuie să o obţinem

Indiferent dacă intenționezi să construiești, modifici sau amenajezi un spațiu comercial, o casă, o clădire de birouri, un bloc, sau altceva probabil te întrebi dacă ai nevoie sau nu de autorizație de construire.

Înainte de orice construcție nouă sau intervenție pe o construcție existentă, este necesar să se respecte și să se verifice normele și legile în vigoare. Necesitatea autorizației de construire pentru lucrările propuse este instituită prin Legea 50/1991 cu completările ei ulterioare.

Pentru a estima implicațiile legii, se recomandă evaluarea proiectului de către un arhitect, deoarece acesta are o viziune de ansamblu asupra intervențiilor și legislației în vigoare.

Ce este o autorizație de construire?

Autorizația de construire este actul prin care primești de la autorități dreptul legal de a construi, a repara sau a consolida o construcție, scopul ei fiind de a asigura construcția ca fiind sigură și conformă.

Cine emite autorizația de construire?

Autorizațiile de construire sunt emise de primarii generali, primarii de municipii, primarii de sector, de oraș și comune sau de președinții consiliilor județene.

Termenul de emitere a unei autorizații de construire este cel mult 30 de zile de la depunerea documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Când e nevoie de autorizație de construire?

Autorizația de construire este obligatorie în cazul clădirilor civile precum: case, locuințe colective, clădiri de învățământ, de cultură, sport, administrative sau comerciale pentru lucrări precum construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinație.

Așadar, dacă aveți o clădire nouă de construit sau o clădire existentă la care se dorește reconstruirea parțială, modificarea geometriei, consolidarea structurii de rezistență, suplimentarea cu un etaj sau o mansardă sau schimbarea funcțiunii, pentru toate aceste lucrări este necesară autorizația de construire.

Și pentru lucrările cu caracter provizoriu cum sunt firmele și reclamele, copertinele și pergolele din spațiu public sau anexele gospodărești, etc., este necesară autorizarea cu anumite condiționări.

De menționat este că există cazuri în care ai nevoie de acceptul vecinilor sau al asociației de proprietari.  De exemplu dacă se construiește o clădire nouă care se alipește la calcan (perete existent aflat pe limita de proprietate, fără ferestre) se va solicita acordului vecinului/vecinilor/asociației de proprietari.

Când NU aveți nevoie de autorizație de construire?

Sunt situații când lucrările pe care intenționați să le faceți nu aduc modificări la structura de rezistență și /sau la aspectul arhitectural. Astfel, autorizația de construire nu este necesară pentru lucrări precum reparații la garduri, acoperișuri, finisaje exterioare fără a modifica culorile clădirilor sau înlocuiri la tâmplării interioare sau exterioare fără a modifica dimensiunea golurilor.

De exemplu, dacă dorești modificarea culorii de pe fațadă și schimbarea dimensiunii unei ferestre, ai nevoie de autorizarea lucrării.

Dar dacă dorești schimbarea ferestrelor de lemn cu unele identice ca dimensiune, dar din alt material, de exemplu PVC, atunci nu este necesară autorizarea lucrării.

În cazul lucrărilor de intervenții pentru protejarea la foc a unei clădiri, deși nu necesită autorizare, îți recomandăm să le realizezi cu consultanță specializată!

O categorie specială este cea a monumentelor istorice, zonelor de protecție, zonelor construite protejate, clădirilor cu valoare arhitecturală.

Lucrările precum cele de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejarea, restaurare, conservare pentru clădirile din situațiile de mai jos au nevoie de autorizație de construire dacă:

  • Clădirea este declarată monument istoric
  • Clădirea este aflată în zona de protecție a unui monument istoric (zonă-tampon între monument şi mediul înconjurător actual, cel puțin 100m in localitățile urbane, 200m în localitățile rurale, 500 m în afara localităților)
  • Clădirea se află intr-o zonă construită protejată (zonă stabilită de Consiliu Local cu valori de patrimoniu cultural sau natural – ex: Centrul vechi al Bucureștiului sau Parcul Cișmigiu)
  • Clădirea este o construcție cu valoare arhitecturală sau valoare istorică deosebită (are elemente unice sau valoroase din punct de vedere arhitectural).

 Excepții

Sunt unele lucrări, pentru clădirile dintr-o zonă de protecție a unui monument sau dintr-o zonă construită protejată care sunt permise fără autorizație de construire cum ar fi lucrări de reparații sau întreținere care nu afectează volumul, forma clădirii sau decorația fațadelor, lucrări fără extinderi, demolări sau modificări structurale. Acestea sunt posibile doar în cazul în care construcția nu are valoare arhitecturală sau valoare istorică deosebită și nici nu e monument istoric (în momentul de față sau în devenire).

Dacă locuiești într-o clădire din Centrul Vechi al Bucureștiului – zona construită protejată – și clădirea nu are valoare arhitecturală sau nu e monument istoric, poți schimba culorile la interior fără să fie nevoie de autorizație de construire.

Pentru a afla dacă o clădire este monument, se consultă listelele de pe site-ul Ministerului Culturii.

Dacă vrem să știm dacă o clădire se află în zonă protejată, se consultă documentațiile care se află de obicei pe site-ul primăriei. De exemplu, pentru București găsiți la link-ul acesta.

Dacă informația nu este publică, se vor consulta autoritățile locale.

Pot fi făcute făcute fără autorizare și reparațiile indoor la finisaje și tâmplării interioare sau reparațiile exterioare la acoperișuri, garduri, trotuare, ziduri de sprijin ori scări de acces fără schimbări de materiale sau culori.

Spre exemplu, pentru clădirea CEC de pe Calea Victoriei, proiect realizat de arhitectul Paul Gottereau, orice intervenție sau lucrare asupra clădirii are nevoie de autorizație de construire.

Un pas esențial

În concluzie, autorizația de construire este un pas esențial pentru oricine își dorește să construiască o clădire nouă sau să modifice o construcție existentă. Recomandarea este ca fiecare situație să fie analizată împreună cu un arhitect pentru a determina diferențele dintre lucrările de reparații/ înlocuire/ schimbare și a determina astfel dacă aveți nevoie de autorizație de construire. Implicațiile ulterioare nu pot fi trecute cu vederea, pornind de la amenzi și până la stoparea execuției lucrărilor și chiar demolarea lor.

Pentru zonele protejate unde se execută lucrări fără autorizație riscul este de a rezulta un dosar penal!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.