Avertisment de la BNR. Atac cibernetic care vă poate lăsa fără niciun ban în cont

Banca Națională a României (BNR) le-a transmis un avertisment românilor legat de un atac cibernetic de tip „spoofing”, prin care se cer oamenilor date personale.

Au fost semnalate mai multe cazuri în care oamenii sunt sunați de persoane care se prezintă ca fiind reprezentanți ai BNR și care cer date personale și transferuri de bani, invocând fals desfășurarea de activități de creditare.

Adevărul e că Banca Națională a României nu are atribuții de acordare de împrumuturi populației, iar apelurile abuzive nu provin din rețeaua telefonică a instituției, au transmis reprezentanții băncii printr-un comunicat de presă.

„Banca Națională a României a primit o serie de sesizări care semnalau utilizarea numerelor de contact telefonice indicate pe pagina website a BNR (021 313 04 10 sau 021 315 27 50) de către persoane care pretindeau că vorbesc din partea BNR, în legătură cu presupuse împrumuturi online făcute pe numele celor apelați.

Se solicitau date personale, sub diverse pretexte (confirmarea unor cereri de împrumut, ștergerea împrumutului din sistem, date de card etc., în funcție de răspunsurile date de cel contactat).

Atragem atenția că aceste apeluri nu au fost inițiate din rețeaua telefonică a BNR și reiterăm faptul că Banca Națională a României, în calitatea sa de bancă centrală a țării, îndeplinește atribuții reglementate expres de Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, și nu este abilitată să ofere populației produse sau servicii de creditare.

Este important să nu se dea curs solicitărilor de acest tip, venite din partea unor persoane care pretind că sunt salariați sau reprezentanți ai BNR și care invocă pretinse împrumuturi solicitate/aprobate/acordate de BNR și solicită date sau documente cu caracter personal sau transferuri de bani în diferite scopuri.

Totodată, Banca Națională a României a sesizat poliția în legătură cu utilizarea frauduloasă a numerelor de telefon și a numelui BNR”, se arată în comunicatul Băncii Naționale a României transmis, miercuri, presei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.